Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı restorasyonuna ruhsat vermesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis üyeleri de tarihi garın çevresi için birleşti. İmar planları yapılan Kadıköy Belediyesi’nin itirazını görüşen meclis, imar planlarını aktif yeşil alanı azalttığı gerekçesiyle planlama müdürlüğüne iade etti.

İBB, Haydarpaşa Garı için 2012 yılında onaylanan imar planına açılan davada bilirkişinin“İstanbul’un terası Haydarpaşa bölünemez” raporunun ardından yeni bir planı askıya çıkararak hukukun arkasından dolanmıştı. İBB 2013’te yeni hazırladığı Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma imar planında tarihi garın çevresindeki, İbrahimağa Aktarma Merkezi yakınındaki aktif yeşil alanları tamamen ortadan kaldırarak toplu taşıma peron alanları haline getirdi. Altını da zeminaltı otopark yaptı. Kadıköy Belediyesi bu planlara yeşil alanı azalttığı için 2014 yılında itiraz etti.

1 yılın ardından itiraz İBB’nin gündemine geldi. İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan raporda planlama alanının tarihi gar ve çevresindeki tescilli yapıları içinde barındırdığınadikkat çekildi. Alanda korunması gereken ağaçların da bulunduğuna atıf yapılan raporda, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen projelerin son haline göre karar verilmesi gerektiği ifade edildi. Raporda en son “kamuya açık kullanımların” arttırılması gerektiğine dikkat çekildi.

‘Emir gelmezse’

İBB’nin önceki gün gerçekleşen meclis toplantısında gündeme gelen konuya ilişkin söz alan CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, “İyi ki itiraz etmişiz de aynı noktaya geldik. AVM ve ticaret alanları olsun istemiyorduk. STK’ler birleşti. Gar için mücadele hâlâ sürüyor. Temenni ederim ki yukarıdan bir yerlerden bir dayatma gelmez eski haline geri dönmeyiz” dedi. İBB tarafından 2013 yılında hazırlanan imar planı oybirliğiyle İBB Şehir Planlama Müdürlüğü’ne itiraz doğrultusunda düzenlemesi için iade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr