Fırat Kalkanı” harekatında yer alan, TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içindeki ABD çatlağı derinleşiyor. Rai’de (Çobanbeyi) ABD birliğine tepki göstererek bölgeden Türk askeri eşliğinde çıkmalarına neden olan ÖSO içindeki bazı unsurların bu kez de Fırat Kalkanı’ndan çekildikleri iddiaları gündeme düştü. ABD’den ise Türkiye ile ortak yürütülecek IŞİD’e yönelik “Bab operasyonu için 40 özel kuvvet askerinin görevlendirildiği” duyuruldu. Rusya ve ABD’nin Suriye’de ateşkes anlaşmasına varmasının ardından sular durulmuş değil. Çok sayıda aktörün vekalet savaşları eşliğinde sahada yer aldığı Suriye’de bu kez de Türkiye’nin desteklediği ÖSO içindeki ABD krizi alevleniyor. Halihazırda hafta arasında ÖSO çatısı altında bulunan Nurettin Zengi ve Feylak el Şam gruplarının ateşkese uymayacakları iddiaları basına yansırken dün de Ahrar el Şarkiyye başta olmak üzere bazı grupların Fırat Kalkanı’ndan çekileceği öne sürüldü.

YPG tepkisi

Sputnik’in haberine göre, Ahrar el Şarkiyye, ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde süren Fırat Kalkanı operasyonunda yer alması nedeniyle harekattan çekildiğini açıkladı. ABD’yi “kafir” olarak niteleyen grubun açıklamasında ABD’nin ülkede konuşlanmasını istemediği, YPG’ye destek vermesine tepki gösterdiği de aktarıldı. Rai’de ABD askerlerini protesto eden başka ÖSO gruplarının da operasyondan çekileceği iddialar arasında. Haberde, ÖSO çatısı altında Türkiye ile birlikte IŞİD’e karşı savaşan 8 Suriyeli grubun, ABD askerleri ile birlikte operasyonda yer almak istemedikleri savunuldu. Rai’de önceki gün 4’ü komutan 29 ABD askerine ÖSO militanlarınca tekbirler eşliğinde “ABD defol” sloganlarıyla tepki gösterildiğini, Amerikan güçlerinin Türk askerleri tarafından kasabadan çıkartıldığını ortaya koyan görüntüler önceki gün yayımlanmıştı. Sputnik’teki haberde Türkiye’nin, ABD askerlerinin operasyonda yer almasında ısrar edince, gruplarda kopmalar başladığı yorumu yapıldı.

ABD’yle ilk ortak operasyon

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Cerablus ve Rai’nin ardından “Bab ve Dabık’ın da IŞİD’den temizlenmesi için Türkiye ile ortak yürütülecek operasyonda 40 özel kuvvet askerini görevlendirdiğini” açıkladı. Pentagon sözcüsü Jeff Davis, “Suriye’de Türk güçlerine destek veren ABD askerleri, şu zamana kadar Suriye’deki diğer ortaklarına verdiği desteğin aynısını Türkiye’ye de verecek” ifadelerini kullandı. ABD yetkilileri özel harekat güçlerinin ne kadar süreliğine Türk güçlerine destek vereceğini belirtmezken birliğin çoğunlukla muharebe danışmanlığı yapacağının altını çizdi. Wall Street Journal gazetesi, “Suriye’de bir ilk olan” ortak operasyon kararını, “darbe girişimi sonrasında gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinin düzelmesi” olarak yorumladı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr