Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın MİT TIR’ları davasının karar arasında adliye önünde silahlı saldırıya uğraması soruşturmasında silahlı saldırgan Murat Şahin tutuklandı. Savcı Şahin’in “öldürmeye teşebbüs”ten tutuklanmasını istedi ancak hâkimlik “silahla tehdit” ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçlarından tutukladı. Gözaltına alınan şüpheliler Farhad Hodjageldiyev, Mehmet Kanoğlu, Adnan Subaşı ve Melik Subaşı ise serbest bırakıldı.

Silahlı saldırıda bulunan Murat Şahin ve gözaltına alınan 4 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından çelik yelek giydirilerek dün İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Şüpheliler burada Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Abdullah Yurtsever’e ifade verdi. Şüphelilerden Mehmet Kanoğlu, Adnan Subaşı ve Melik Subaşı savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, Farhad Hodjageldiyev adli kontrol hükümlerinin uygulanması istemiyle, saldırgan Murat Şahin ise tutuklanma istemiyle İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Şüpheliler hakkında adam öldürmeye teşebbüs, Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet, olası kastla yaralama suçlamalarından işlem yapılması istendi. Hâkimlik sorgusunun ardından Murat Şahin tutuklanırken, Farhad Hodjageldiyev ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

Aynı ifadeyi tekrarladı

Can Dündar’a yönelik silahlı saldırıyı soruşturan Cinayet Büro Amirliği’nde 4 gün sorgulandıktan sonra işlemleri tamamlanan Murat Şahin verdiği resmi ifadesinde de olayı ilk günkü gibi anlattı. Uzun süredir Can Dündar’ı medya aracılığı ile takip ettiğini söyleyen Şahin’in “Onun yaptığı haberlere uyuz oluyordum. Bir ara İngiltere’ye gittiğini biliyordum. Onun İngiliz ajanı olduğunu düşünüyordum. Ona bir ders vermek için böyle bir eylem planladım. Amacım kesinlikle öldürmek değildi. Onu korkutup ayağını denk almasını sağlamaktı” dediği belirtildi. Murat Şahin ile birlikte gözaltına alınan 4 şüphelinin de ifadelerinde saldırıyla bir ilgilerinin olmadığını söyledikleri öğrenildi. Kameralar incelendi.

Kameralar incelendi

Öte yandan olay gününe ilişkin soruşturmayı derinleştiren polis, Murat Şahin’in Gaziosmanpaşa’daki evinden saat 08.30 da çıktığını ve belediye otobüsünü kullanarak İstanbul Adalet Sarayı’na geldiğini tespit etti. Şüphelinin, kamera kayıtlarında saat 12.30’a kadar meydanda dolaştığı, daha sonra tekrar oturduğu Gaziosmanpaşa’ya geri döndüğü öğrenildi. Şüphelinin saat 14.30 sıralarında tekrar İstanbul Adalet Sarayı’na geldiği ve olay saatine kadar meydanın Kâğıthane tarafındaki bölümünde tek başına beklediği, bu süre zarfında hep tek başına olduğu tespit edildi

Cep telefonu sinyalleri

Gözaltına alınan yangın kapıları takan bir firmadaki iş arkadaşı Türkmenistan uyruklu Farhad Hodjageldiyev’in olay günü cep telefonu kayıtlarında İstanbul Adalet Sarayı çevresinde olduğu tespit edildi. Ancak şüphelinin saldırıyla bir ilgisinin olmadığını söylediği belirtildi.

3 gözaltı daha

Polis, dün de saldırıyı azmettirdikleri iddiasıyla yeni operasyon yaptı ve üç kişiyi gözaltına aldı. Bu isimlerin sorgusu Cinayet Büro Amirliği’nde sürüyor. Polisin saldırının organize bir şekilde yapıldığı ihtimali üzerinde durduğu ve soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürülerek yeni gözaltıların olabileceği kaydedildi. Olayda kullanılan tabancayı Murat Şahin’e veren kişinin tespit edilmesi için ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

 

MHP'den vekil adayı çıktı

 Soruşturmanın 3. gününde gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan Melik Subaşı ve MHP Muş Milletvekili adayı Adnan Subaşı’nın haklarında saldırıyı planlayan kişiler olduğu yönünde ihbar bulunduğu açıklandı. Şahin’le irtibatlı oldukları öğrenilen şüphelilerden Melik Subaşı’nın daha önceden yaralama, tehdit, hakaret ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından poliste kaydı bulunduğu belirtilirken, Adnan Subaşı’nın ise daha önceki suçları arasında hakaret, yaralama ve tehdit suçlarının bulunduğu öğrenildi. Bu iki şüphelinin de polisteki ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi. Şahin’in mahalleden arkadaşı Mehmet Kanoğlu’nun da daha önceden yaralama, hırsızlık, güveni kötüye kullanmak, kumar oynamak, mühür bozmak suçlarından poliste kaydı olduğu belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr