Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Programı kapsamında Ordu’nun İkizce İlçesi’ndeki çalışmalarını tamamlayan Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti. İkizce’de mevsimlik tarım işçileriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Uğur Gülderer Vali Balkanlıoğlu’na bilgi verdi. Gülderer şöyle dedi:

"Mevsimlik tarım işçilerinin hizmet verdikleri üreticileri, bu işçileri koordine eden dayıbaşlarını, yerel halkı, yerel idari birimler gibi hizmet birimlerini, çocuk işçiliği, çocuk hakları ve sosyal haklar gibi konularda bilgilendirmek ve çocukların öğrenim görmesine destek olmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı tamamladık. İkizce’de bahçelerden 72 işçi ailelerin çocuklarını aldık, 58 aileyle birebir görüştük. 30 dayıbaşı ve 26 köyde 20 muhtarla aile çalışması yapıldı, bilgilendirilmelerde bulunuldu. 30 kişilik bir gönüllü ekiple bu çalışmalar yapıldı. Ordu’da çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar diğer tüm illere örnek oldu."

'FINDIK HASADINDA 16 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI YASAK'

Fındık hasadında 16 yaşından küçük çocukların çalışmasının yasak olduğunu vurgulayan Vali Balkanlıoğlu da, bu fındık sezonunda bahçede çocuk işçi çalıştıran 19 aileye, Kabahatler Kanunu’nun 32’inci maddesi kapsamında çocuk başına 218 TL para cezası uygulandığını söyledi. Vali Balkanlıoğlu, "Bu çocuklarımız genellikle okullarından ayrı kalıyor. Bu nedenle Ordu'ya gelen çocuklara eğitim verdiriyoruz. Türkiye'de mevsimlik işçiler konusunda Ordu örnek il seçildi. Yaptığımız çalışmalar diğer illere de örnek gösteriliyor. Mevzuatlara göre çocukların kaç yaşından sonra çalışacağı bellidir."

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Ordu’ya gelen mevsimlik fındık işçilerinin 16 yaşından küçük çocuklarına da her yıl, 'Mevsimlik Fındık İşçiliğinde Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi' kapsamında, geçici konaklama merkezlerinde çeşitli sosyal ve kültürel eğitimler veriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr