Fırat’ın batısını PYD için sınır olarak çizen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), darbe girişiminden 40 gün sonra Suriye’de Cerablus operasyonuna başladı.

Operasyonu kuvvet komutanları karargâhtaki Harekât Merkezi’nden takip etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve kuvvet komutanları operasyon merkezinden izledi. Sahada ise harakâtın komutanlığını 2. Ordu Komutanı Korg. İsmail Metin Temel yönetirken, bölgede de Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ile 150- 200 arası Özel Kuvvet mensubunun yer aldığı öğrenildi.

Rusya’ya ön bilgi

Türkiye’nin yurtdışındaki misyonları başta BM olmak üzere bilgilendirmelere devam ederken, operasyon başlamadan önce Rusya’ya da bilgi verildiği öğrenildi. Ankara, Rusya’ya sınırı güvenlik altına alacak her türlü adımı atacağını bildirdi. Cumhuriyet’e konuşan kaynaklar ise “Suriye’de terör karşıtı eylemler hiç olmadığı kadar önemli” derken, Türkiye’nin operasyonlarını Şam ile koordine etmesi gerektiğini savundu. Kaynaklar, Suriye’de yeni bir iklim olduğu görüşünde.

Operasyonun amacı

Askeri kaynaklar operasyonun tamamlanmasının ardından amacın “terör ve teröristlerden arındırılmış bölge” oluşturarak buraya bölge insanının yerleşmesinin hedeflendiğini belirtti.

Operasyonun 3 amacı şöyle açıklandı:

* Hudut güvenliğini sağlamak,

* IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek

* Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak

IŞİD’in son olarak Gaziantep’teki düğüne yapığı saldırı sonucu 53 kişi yaşamını yitirirken, Türkiye tarafından açıklanan gerekçelerde bu saldırı yer almadı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada “23.08.2016 tarihinde Gaziantep’in Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkımızın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla TSK tarafından operasyon başlatılmıştır. Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr