Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili yabancı basına yaptığı bilgilendirmede, Türkiye’nin neden Cerablus operasyonunu daha önce yapmadığı sorusuna, “Bir operasyon için Türk hükümeti 2 yıldan uzun süredir çalışıyordu. Biz geçtiğimiz yıl askerin postalının muharebe noktasına değeceği noktaya çok yaklaştık. Haziran 2015’te, Türkiye, ABD’nin de yer aldığı koalisyon üyesi ülkelerle, Cerablus’u IŞİD’den kurtaracak bir kara harekatını tartıştı. Askeri bir operasyonun olasılık planları çizilmişti” dedi. Yetkili askeri operasyon kararının ise 3 nedenle ertelendiğini söyledi.

* ABD hükümeti: ABD’li yetkililerle geçen yıl yapılan tartışmalarda, görüldü ki Washington Türkiye’nin planınını uygulanabilir bulmadı. Onların temel argümanı ılımlı muhaliflerin sayısının Cerablus’u ve Kuzey Suriye’nin diğer bölümlerini kurtarmaya yetmeyeceğiydi.

* Ordudaki direnç: Türk ordusundaki bazı komutanlar, Türkiye’nin IŞİD’e karşı harekete geçmesini durdurmaya çalıştı. Bazı askeri yeteneklerin olmadığı gibi bahanelerle geldiler hükümetin daha ileriye gitmesini önlemek için. Planın gerçekleşmesi özel kuvvetlere bağlı olduğu için, darbe girişimi sırasında öldürülen Özel Kuvvetler Komutanı Semih Terzi bu süreci geciktirenlerden biriydi. Cerablus’un TSK ve ÖSO tarafından kurtarılması bizim birliklerimizin bunu yapabileceğinin açık göstergesi.

* Rusya ile kriz: Rus jetinin Kasım 2015’te düşürülmesinin ardından, hava koruması olmadığı için pratik olarak bunu yapmak imkânsız hale geldi. Rusya ile son yakınlaşmaya kadar, kara harekâtı mümkün değildi.

Aynı yetkili ABD’nin gerekçeleri hakkında konuşamayacağını belirtirken 2 önemli adım atıldığını belirterek, “Biz Beyaz Saray’a mart ayında ılımlı savaşçıların listesini sunduk ve böylesi bir işi bu kişilerin yapabileceğini belirttik” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr