Mültecilerin tepkisi büyüyor

Yunanistan’ın İdomeni Köyü yakınlarındaki kampta Yunan-Makedon sınırının açılması yönündeki protestolar büyüyor. Kamp”a alanına “Sınırları açın” yazılı pankartlar yerleştirilirken, iki mülteci protesto amaçlı kendini ateşe verdi. Bu protestoların bir parçası haline gelen çocuklar tren yollarına yatarak geçişi engelledi ve üzerlerine “Sınırları açın” yazarak slogan attı. Yetkililerden gelen açıklamalara göre, Yunanistan’da toplamda 47 bin 500 mülteci bulunuyor. Yunan adalarında 8 bin 200 mülteci yaşarken, Makedonya sınırındaki Idomeni kampı çevresinde 10 bin 500 mülteci yaşıyor.

Avrupa Birliği’yle Türkiye arasında imzalanan ve pazar günü uygulanmasına başlanan geri kabul anlaşmasına karşın Suriyelilerin umut yolculuğu sürüyor. Edinilen bilgiye göre dün sabah saatlerinde Yunanistan’ın Sakız Adası kıyılarına, onlarca mülteciyi taşıyan 3 lastik bot yanaşmayı başardı. Şiddetli lodosu atlatarak yaşama tutunan mültecilerin, bu kez Türkiye’ye gönderilmek üzere gözaltına alındığı ve adadaki kamplara götürüldüğü haberi ulaştı. Adanın hemen girişinde de mültecilere ait şişme can yelekleri dikkat çekiyor.

Midilli’de ise tablo, bir önceki güne göre daha sakin. Yunan polisi, özellikle artan güvenlik önlemi ve şiddetli lodosun yasa dışı göçü engellediği düşüncesinde. Polisi haklı çıkarırcasına, dün yapılması gereken Midilli-Sakız feribot seferleri iptal edilmiş. Sabaha karşı dolaştığımız ve Türkiye’den yoğun göçmen akınına uğrayan kıyılarda da sessizlik egemen...

Aynı sessizlik, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından pazar sabah saatlerinde yakalananların götürüldüğü yüksek güvenlikli kampta da var. Yaklaşık 800 mültecinin zorunlu konukluğu devam ediyor.

Adadan ayrılacaklardan biri de İbrahim. Kamptaki gönüllülerle birlikte görüntülediğimiz Suriyeli genç, uzun süredir burada olduğunu ve sıkı dostluklar kurduğunu söylüyor. Hemen yanındaki insanların Türkiye’ye gönderilmek üzere bekletildiğini anımsattığımızda, “şanssızlık” der gibi dudaklarını büküyor.

Bir başka Suriyeli genç Kadir ise, kamptaki diğer birçok arkadaşı gibi fotoğraflanmaktan korkuyor. Görüntülerin, Avrupa yolculuğunda başına bela olmasından endişe duyuyor. Gönüllülerden Nadina da, Almanya Stuttgart’ta üniversite eğitimini sürdürürken Midilli’ye gelmiş. Yakın zamanda ülkesine döneceğini, buradaki işinin bittiğini söylüyor. AB-Türkiye anlaşmasıyla ilgili sorumuzu yanıtlarken de bunun yasadışı geçişleri engellemeyeceğini, çaresiz durumdaki insanların mutlaka yeni rotalar bulacağını düşündüğünü vurguluyor.

Edinilen bilgilere göre, Midilli’de 180 yardım kuruluşundan 2 bin kadar gönüllü mültecilere yardımcı olmaya çalışıyor. Çok sayıda gazeteci de, anlaşmanın uygulanabilirliğini gözlemlemek için adaya akın etmiş durumda. Araç kiralama şirketleri de fırsatını yakalamışken, yaz dönemindeki gibi fiyatları indirmemekte direniyor. Şimdi herkes, anlaşmanın nasıl uygulanacağını, bu insanların 4 Nisan’dan itibaren Türkiye’ye gönderilip gönderilmeyeceğini merak ediyor...

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr