TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12'si engelli. Uzmanlar kesin sayının bu oranın çok üstünde olduğunu belirtirken, yasalarda engellileri koruyan, onların taleplerini gözeten değişikliklerin acilen yapılması gerektiğini kaydetti.

Engelli yurttaşların sosyal hayata katılmaları önünde hala çok ciddi zorluklar var. Türkiye’de, engelli yurttaşların gerçek sayısı bile bilinmiyor. Sivil toplum örgütleri 8,5 milyon, bilim insanları 4,5 milyon rakamını verirken, SGK’nin 2012 verilerine göre ise 1 milyon 559 engelli yurttaşımız var.  Eğitimciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve insan hakkı savunucuları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, engelli yurttaşların sosyal yaşama katılmalarına engel olan sistemin değiştirilmesini istediler.

‘Yasalar değiştirilmeli’

Eğitimci Alaaddin Dinçer,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,  Sağlık Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları İzleme Raporu, sendika ve bu alanda çalışan derneklerin açıklamalarından yararlanarak bir rapor hazırladı. Dinçer, raporunda, toplumsal yaşam alanları, okullar ve iş mekânları, ulaşım araçları ve kaldırımların engellilerin gereksinimlerine göre düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yasalarda engellileri koruyan,  onların taleplerini gözeten değişikliklerin yapılması gerektiğini kaydetti. Eğitim bütçesi içerisinde özel eğitim alanına ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Her engelli öğrenci, tanısına göre okullara yerleştirilmeli.  İsim değişikliği değil, eğitimin içeriğine yönelik değişiklikler yapılmalı. Özellikle mesleki eğitim merkezleri ile eğitim uygulama merkezlerinin atölyeleri geliştirilmeli.  Sıralanamayan başka pek çok sorun çözüme kavuşturulduğu, çocukların ve bu alanda görev yapan personelin hakları korunup geliştirildikçe Dünya Engelliler Günü anlamını bulacaktır”dedi.

‘Hizmete erişemiyorlar’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, engelli yurttaşları için yaşamı kolaylaştırmayan, onlara ihtiyaç duydukları koşulları hazırlayamayan, onlarla el ele vermeyen bir toplumda mutluluktan, huzurdan ve uyumdan söz edilemeyeceğini vurguladı. Torun, “İnsanlık görevimizin yanında en önemli toplumsal sorumluluklarımızdan biri de engelli yurttaşlarımıza sahip çıkmak, sorunlarını çözmek, sosyal yaşama katılmalarının önündeki engelleri aşmalarında onların yanında olmaktadır. Sosyal devletin gereği olarak yapılan yasal düzenlemelere karşın engelli yurttaşlarımızın pek çok sıkıntılar yaşadığı, kendilerine yönelik hizmetlere erişmede zorlandıkları açıktır ”dedi.

Birlikte yüzdüler

İSTEK Atanur Oğuz Okulları öğrencilerinden Milli Engelli Sporcu Nil Şahin (14) ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Dünya Engelliler Günü’ne dikkat çekmek için birlikte yüzdü. Şahin, ulusal ve uluslararası bedensel engelli yüzme yarışmalarında pek çok kez şampiyonluklar kazanmış bir sporcu. Dokuz madalyası var. Son beş yılın Türkiye yüzme şampiyonu. Dört stilde dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor.

 ‘3 Aralık’ta inime çekildim’

Cam kemik hastası Elif Gamze Bozo, ‘Kendime engel olamıyorum’ diyerek tekerlekli sandalyesiyle Senegal’e gitmiş, ardından da sergi açmıştı. Bozo, Twitter’dan “3 Aralık’ta inime çekildim. Belediye Engelli araçların bize uygun olana kadar, su mazgalları, rampalar, bozuk asansörler, ulaşabilirlik düzeltilene kadar hiç bir programa katılmayacağım” diye yazdı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr