Brezilya’nın Rio kenti, Olimpiat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak 5 Ağustos 2016’da başlayacak dev organizasyon öncesi, sporcuların konaklayacağı Olimpiyat Köyü’nün durumu kafileleri düşündürüyor.
Avustralya kafilesi, kendilerine ayrılan odaların yaşanılmaz olduğunu belirterek, Rio Olimpiyat Köyü’ndeki sıkıntılar giderilene kadar otelde kalmaya karar verdi. Daha önce de Belaruslu sporcular, kaldıkları odaların sağlıksız olduğunu söylemişti.

Belaruslu sporcuların kalacakları odalardan şikayetçi olmasının ardından şimdi de Avustralyalı sporcuların tepkisi geldi. Şehir içinde şehir olarak tasarlanan ve örnek daireleri göz kamaştıran Olimpiyat Köyü’nün son hali, sporcuları çileden çıkardı. Elektrik kablolarının tavandan sarktığı, sıvaların döküldüğü, kırık dökük fayansların bulunduğu etrafta boya kovalarının bulunduğu Olimpiayat Köyü’nü gören Avustralyalı sporcular, bu odalarda kalmayı reddetti. Spocuların çektiği fotoğraflar da Rio’daki gerçeği gözler önüne serdi.

Avustralyalı yetkililer Olimpiyat Oyunları’na yalnızca 15 gün kala Rio’nun sporcu köyündeki elektrik ve su tesisatı sorunlarından dolayı köyün ‘yaşanılamaz’ ve tehlikeli olduğunu söylediler. Bunun üzerine Avustralyalı sporcuların sorunlar çözülene kadar otellere yerleştirilmesine karar verildi. Avustralya Olimpiyat başkanı Kitty Chiller, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sporcuların ancak gaz, elektrik ve su tesisatı gerekli kontrollerden geçtikten sonra köye yerleşebileceklerini söyledi.

Chiller “Bu benim katıldığım 5. Olimpiyat Oyunu. Ancak şimdiye kadar oyunlara bu kadar kısa süre kala Olimpiyat köyünün henüz bitmemiş olmasına şahit olmamıştım” diyerek sorunların bir an önce giderilmesini istedi.

GÜVENLİK VE ULAŞIM DA SIKINTILI

Rio’daki sıkıntı sadece Olimpiyat Köyü’nün durumu ile sınırlı değil… Güvenlik ve ulaşım konularında da sorunlar devam ediyor. diğer bir tehlike ise güvenlik sorunu. Sporcuların ve turistlerin güvenliğini sağlaması beklenen Rio kenti, bir yıldır rekor sayıda kriminel olaya sahne oluyor.
Hükümet bunun üzerine Rio’da güvenliği sağlayacak asker ve polis sayısını 85 bine çıkardı.
(Amk-Sözcü)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr