Güney Amerika’yı etkisi altına alan Zika virüsünün Brezilya’da 2014 yılında gerçekleşen Dünya Futbol Şampiyonası sırasında ülkeyi ziyaret eden turistler tarafından ülkeye taşındığı anlaşıldı.

Brezilyalı araştırmacılar, virüsün 2014 yılında Büyük Okyanus’ta bulunan Polinezya’dan taşındığını düşünüyor. Güney Amerika’da salgından en çok etkilenen ülke olan Brezilya’da bugüne kadar 4 bin 180 bebek ‘mikrosefali’ sorunuyla dünyaya geldi. Uzmanlar şimdi Brezilya’da gerçekleşecek 2016 Yaz Olimpiyatları sayesinde taşınarak küresel bir salgın haline gelmesinden endişe ediyor.

Ülkeye Olimpiyatlar nedeniyle 500 bin kişinin gelmesi beklenirken, uzmanlar virüsün bu şekilde tüm dünyaya yayılabileceği uyarısında bulunuyor. Virüsle mücadele kapsamında görev yapan bilim insanları, Olimpiyatlar’ın ABD’deki Zika vakalarını da artırmasını bekliyor. Zira Ağustos ayında 200 bin ABD vatandaşının Brezilya’ya seyahat etmesi bekleniyor.

Tüm dünyaya yayılabilir

Zika virüsü taşıyan ve tropikal iklimde yaşayan ‘Aedes aegypti’ türü sivrisineklere en çok rastlanan ülkeler güney yarımkürede bulunuyor. Olimpiyatların gerçekleşeceği ağustos ayında ise kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanacak. Uzmanlara göre, kuzey yarımkürede yaşanacak yaz mevsimi, sivrisineklerin üremesi için uygun koşulları oluştururken salgın tehlikesini artırıyor.

Bu koşullarda virüsün ABD başta olmak üzere kuzey yarımküredeki ülkeleri direkt olarak etkileyebileceği endişesi doğuyor.
Dünya sağlık Örgütü ‘Aedes’ türü sivrisineğin soğuk iklimlerde yaşamadığına vurgu yaparak, yaz mevsimi yaşayan ülkelerin daha dikkatli olması gerektiği konusunda çağrı yaptı. 2014 yılında Dünya Kupası nedeniyle ülkede yayıldığı iddia edilen virüsün 1.5 milyon kişiyi etkilediği belirtiliyor. İngiltere’de yer alan Oxford Üniversitesi akademisyenlerinden Moritz Kraemer, “Virüs kapmış kişilerin Brezilya’dan seyahat ederek ülkelerine dönmeleri, virüsün yayılma potansiyelini artırıyor” dedi.

Şimdiden iptaller başladı

Brezilya hükümeti Olimpiyatlar’da virüsün yayılmasını engellemek için çeşitli önlemler alırken, müsabakalara katılacak sporcuların psikolojisi de gündeme geldi. Ülkeye gelecek atletlerin virüs korkusu yaşayabileceğine dikkat çeken yetkililer, bütün sporcuların virüs konusunda bilgilendirileceğini ve psikolojik destek sunulacağını duyurdu.
Ancak Zika endişesi şimdiden Olimpiyatlar’a gölge düşürdü. ABD başta olmak üzere diğer ülkelerden Olimpiyatlara gelecek katılımcıların biletlerini iade etmeye başladığı belirtildi. ABD merkezli “Sports Traveler” seyahat acentası yetkililerinden Anbritt Stengele, “İnsanlar devamlı arayarak seyahatlerini iptal edip edemeyeceklerini soruyor. Son birkaç gün içerisinde aldığım rezervasyonların yüzde 15’i iptal edildi” dedi. Stengele, iptal taleplerinin daha çok kadınlardan ve çocuklu ailelerden geldiğini belirtti. Olimpiyatlara yaklaşılırken Avustralya başta olmak züere birçok ülke sporculara ve izleyicilere “dikkatli olmaları” konusunda uyarılarda bulundu.

Öte yandan, ABD’li ve Kanadalı bilim insanları, Zika virüsünün tedavisinde kullanılacak aşının, yıl sonuna kadar hayata geçirileceğini belirtti. Perşembe günü yapılan açıklamada ise aşının bulunmasının 10 yılı bulabileceği ifade edilmişti. (Milliyet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr