Güney Amerika’da yapılacak ilk olimpiyat oyunları bugün Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde başlayacak. 17 gün sürecek olimpiyatta 206 ülkeden, 11 bin sporcu yarışacak. 306 yarışma için 7.5 milyon bilet satışa çıkarıldı. Yüzde 80’i satılan biletlerin fiyatı, 40 - 3 bin dolar arasında değişiyor. TSİ 02.00’deki (6 Temmuz) törenlerin kreatif direktörü ünlü yönetmen, Fernando Meirelles, “Tarihin en renkli açılışı olacak” dedi. Antik olimpiyat kenti Olimpiya’da yakılan ve Atina yakınlarındaki Eloenas mülteci kampından bir mültecinin getirdiği meşaleyi statta kimin taşıyacağı ise sır gibi saklanıyor. Ünlü futbolcu Pele bu görevi henüz kabul etmedi. Açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı Maracana, bugüne dek bir futbol karşılaşmasını en fazla seyircinin izlediği stat. Stadın kapasitesi 78.000 kişi ancak 1950 Dünya Kupası finalini yaklaşık 200 bin kişi izlemişti.

120 bin kişilik koruma gücü

Rio Oyunları için, Brezilya 120 bin silahlı birimi kente getirdi. 80 bin asker, 30 bin polis ve 10 bin özel korumadan oluşan güvenlik briminin öncelikli görevi IŞİD başta olmak üzere olası grupların oyunları sabote etmesine engel olmak, sporcu kafilelerini ve seyircileri saldırıdan korumak.

Oyunlar köyü haritada yok!

Rio’da bugün başlayacak Olimpiyat Oyunları öncesi ilk sporcu kafileleri olimpiyat köyüne yerleşti. Rio’ya ulaşan ilk grup, kentin bu büyük organizasyona hazırlıksız yakalandığını açıkladı. Olimpiyat Köyü haritada “yaşanamaz” bir yer olarak gözüküyor. 3 yerleşkesi bulunan Olimpiyat Köyü’nün özellikle Avustralya ve Yeni Zellandalı sporculara ayrılan bölümünde hâlâ inşaatın sürmesi, suların akmaması ve tuvalet ile banyoların fayanslarının yerde olması sporcuları isyan ettirmiş durumda. Sporcuların tek faaliyeti ise sosyal medyayla vakit geçirmek. Ancak, ülkedeki mobil internet erişim ücreti dudak uçuklatıyor.

Yayın son dakikaya kaldı

Olimpiyat Oyunları’nın yayın haklarını elinde bulunduran Saran Group, Olimpiyatları Türk sporseverlerle buluşturmak adına, sponsor görüşmelerinin ve arayışların sürdüğünü açıkladı. TRT ile anlaşılamazsa oyunlar Youtube’den izlenebilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr