Sözleşmeli öğretmen alımı sırasında yapılan mülakata “15 Temmuz’u değerlendirin” gibi sorularla karşılaşan öğretmen adaylarından 1607 öğretmen adayının mülakatla elendiği ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin yerini doldurmak için yapılan sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Öğretmenlere, mülakatta sorulan “Hangi gazete ve köşe yazılarını takip ediyorsunuz”, “Hangi dershaneye gittin”, “15 Temmuz sürecini değerlendirin”, “Fırat Kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun” gibi sorulara öğretmen adaylarının isyan etmesinin ardından CHP, HDP ve MHP milletvekilleri yaşananları TBMM gündemine taşıdı. Mülakatın ardından öğretmenlere yeterli süre tanınmadığı, taraflı sorular sorulduğu, objektif değerlendirme yapılmadığı iddialarının ardından Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, tartışmalara ilişkin soru önergelerine “süresi geçtikten sonra” yanıt verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Bakan Yılmaz adına soru önergelerine verien cevaplarda, iddiaların asılsız olduğu belirtilerek, her atama döneminde bu tür spekülasyonların yapıldığı, mülakat komisyonlarının tüm adaylara objektif yaklaştığı ifade edildi. Vekillere verilen cevapta, “Öğretmen adayları arasında siyasi düşünce, ırk, dil, din, mezhep gibi hiçbir ayrım gözetilmemiştir” denilerek, mülakat öncesinde illerdeki komisyon üyeleri Ankara’ya çağırılarak kendilerine eğitim verildiği aktarıldı.

Bakan Yılmaz’ın cevabında ayrıca, Ekim ayında yapılan sözleşmeli öğretmen mülakatlarına ilişkin sayısal veriler de yer aldı. Cevapta, yapılan mülakatlarda 5 bin 69 öğretmen adayının KPSS puanından daha düşük, 38 bin 688 öğretmen adayının da KPSS puanından daha yüksek puan aldığı belirtildi. 1607 öğretmen adayının ise sorulan tartışmalı soruların ardından 60 ve üzerinde puan alamadığı için sözleşmeli öğretmen olarak atanmak üzere tercih yapmaya hak kazanamadığı açıklandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr