Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenlendi. Reina saldırısının önceki saldırılardan farklı olduğunu belirten Kurtulmuş, "Terör örgütlerinden Türkiye'ye hiçbir zarar gelmeyene kadar operayonlar sürecek. Cerablus, Menbiç, El Baba nereye kadar giderse. Kararlılıkla sınır dışı operayonlara devam edeceğiz" dedi. Rusya ile Türkiye ilişkilerinin tamir edildiğini kaydeden Kurtulmuş, Suriye'de de barış planının uygulamaya konulduğunu söyledi. Kurtulmuş, aynı zamanda Irak hükümetiyle yeni bir dönemin başlayacağını kaydetti. OHAL ile ilgili de konuşan Kurtulmuş, "OHAL bildiğiniz gibi laf olsun diye çıkartılmış bir karar değildir. İhtiyaca göre çıkartıldı. OHAL gerektiği kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı. Sosyal medya hesaplarına ilişkin de konuşan Kurtulmuş, "Burası dingonun ahırı değildir. Sosyal medya hesaplarını yakından takip ediyoruz" dedi.

Numan Kurtulmuş'un konuşmasının satır başları şöyle:

"Bu hain saldırı Türkiye'nin son zamanlarda karşı karşıya kaldığı saldırılardan biridir. Ancak bu saldırının mahiyeti itibariyle iyi cevap verebilmemiz için 3 noktaya dikkat çekmek isterim 2017'nin ilk saatlerde yapılaması itibariyle bütün terör örgütleri eş zamanlı olarak 2016 yılında Türkiye'de saldırı gerçekleşti. Türkiye 2017'yi daha iyi geçirecek derken maalesef bu hain saldırı ile 2017'de Türkiye'nin başına bela olmaya devam edeceğiz."

Reina'da yaşanan saldırının önceki terör saldırılarından farkı var. Bütün terör örgütleri eş  zamanlı olarak 2016 yılıdna Türkiye'ye karşı çok sayıda terör eylemi gerçekleştirdiler. Türkiye 2017'yi daha güzel geçirecek. Bu hain saldırı ile şu mesajı vermeye çalışıyorlar: 2017'de de devam edecek. Türkiye'nin sınır dışı operasyonlarına verilen bir mesaj. Başarılı şekilde Suriye'de yürütülmekte olan operasyonlar hem terör örgütlerini taşeron olarak kullananları rahatsız ettiği görülüyor. Sahadaki başarımızı hazmedemeyen güçlerin bu terör eylemini yönlendirdiği anlaşılıyor. Hangi planı yaparsanız yapın Türkiye her tedbiri almaya muktedirdir. Terör örgütlerinden Türkiye'ye hiçbir zarar gelmeyecek kadar operayonlar sürecek. Cerablus, Menbiç, El Baba nereye kadar giderse. Kararlılıkla sınır dışı operayonlara devam edeceğiz"

"Uluslararası camia çifte standardı bırakmalı. Uluslararası camianın bütün güçleri beraber olalım, terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele verelim. Türkiye olarak zorunlu bir çağrımızdır. Bütün dünyaya yaptığımız çağrıdır. Siyasi farklılıkları, görüşleri ne olursa olsun herkese çağrıda bulunuyoruz. Gelin insanlık cephesinde buluşalım. Ama, fakat, şöyle böyle demeden, terör örgütü ayırmadan bütün dünyada ahlaktan, insanlıktan, insan onurundan yana olanlar olarak insanlık cephesinde buluşalım."

"RUSYA İLE İLİŞKİLER TAMİR EDİLDİ"

"İçeride ve dışarıda hangi kapasiteyle mücadele edeceğimizi biliyoruz. Dışarıdaki mücadelemiz de Türkiye'nin ulusal güvenliğinin bir parçası olan Fırak Kalkanı sürecektir. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki yeni barış insiyatiflerimizi geliştireceğiz. Bu saldırıların bir kısmı da bu insiyatifleri kullanmamıza mani olmak isteyenler var. Türkiye Rusya ilişkileri hem tamir edildi, hem de bunun üzerinden Halep özeli olmak üzere Suriye genelinde barış planı uygulamaya konulmaya başlandı. Ümit ediyoruz ki Suriye'de rızaya ve müzakereye dayalı bir süreç olacak."

IRAK HÜKÜMETİYLE YENİ BİR DÖNEME BAŞLIYORUZ

"Irak yönetimiyle yeni bir döneme başlıyoruz. Sayın Başbakanımız ziyarette bulunacak. Teröre karşı ortak mücadele, Irak'ın şehir şehir geleceğinin nasıl olması gerektiği ele alınacaktır. Irak'ta da yeni bir barış perspektif kapıdadır. Türkyie çevresindeki bu sorunları birer birer çözecek ve yoluna devam edecektir"

ANAYASA TEKLİFİ

"Türkiye ekonomisinin üretim gücünü arttıracak bütün adımlar atılmaya devam ediyor. Başta KOBİ'lerimzi olmak üzere üretime katkıda bulunan her vatandaşımıza devlet olarak üzerimize düşen sorumlulukla destek olmayı sürdüreceğiz. Türkiye'de anayasal reform sürecinin bu hafta Meclis'e getirilmesi var. Oylama süreci başlayacak ve en kısa zamanda Meclis görüşmeleri tamamlanarak milletimizin lehine müracat edilecek. Senelerdir konuştuğumuz yeni bir anayasa ihtiyacı yönüneki tarihi adımlardan birini atmış olacağız. Türkiye'de anayasal reform konusunda bütün işlerimizi yaptık anlamı çıkmayacaktır. Bundan sonraki süreçte de 12 Eylül rejimini geride bırakacak birçok iyileştirmelerin demokratikleşme süreci sürecektir"

Kurtulmuş, Reina saldırganıyla ilgili verilen bir soruya "Çok zor bir soruşturma. Bir kelime dahi fazla bilgi verilecek soruşturma değil. 8 kişi gözaltında ve teröristle ilgili parmak uçları ve eşgal verilerine ulaşıldı. Hızla kimlik tespitinin yapılmasına gidilecek. Sadece terörist değil varsa başka bağlantıları, ve arkalarındaki güçleri de ortaya çıkarmamız mümkün olur" diye cevap verdi.

OHAL AÇIKLAMASI

"Yeni KHK hazırlıkları sürüyor. OHAL bildiğiniz gibi laf olsun diye çıkartılmış bir karar değildir. İhtiyaca göre çıkartıldı. OHAL gerektiği kadar devam edecektir. Biz de isteriz ki yarın sabah kalksın. Bakanlar Kurulu'na gelmedi. Milletin bekası, normal zamanda yapamayacağımız bize güç veren bir mekanizme olduğu için OHAL'in bize vereceği destekler göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir. Belki önümüzdeki Kurul'a gelir, bu hafta gelmedi"

"Son zamanlarda 248'e yakın saldırı önlenildi. Bombalı araç, suikast girişimini önlüyorsunuz ancak önleyemediğinizde hazin bir tablo çıkıyor. Güvenlik kuvvetleri sadece terör saldırısı sonrası değil, her gün bütün güvenlik parametrelerini gözden geçiyorlar. Titizlikle çalışılıyor. Bu terör örgütlerine karşı üstün gelmek için her gücü ortaya koyuyoruz. Bundan sonra farklı ne türk saldırılar olur. Beşiktaş'ta polis otosuna dışardan saldırı, Kayseri'de bambaşka bir şey, Rus Büyükelçi'nin suikasti tamamiyle farklı bir saldırı türü, en son Ortaköy'deki de herhalde Bataclan saldırısına benzer ama Türkiye'nin karşılaşmadığı saldırı. Bütün işi bu olan yüzlerce arkadaşımız sabahtan akşama kadar mesai veriyorlar. İnşallah bu mücadele devam edeceğiz. Laf olsun diye söylemiyoruz. Terör örgütlerinin arkasında bulunanlar, bir hafta terör örgütlerinin arkasında durmasınlar hepsi çöker. DEAŞ da PKK da bunun içinde. Sahada gördüğünüz üç beş tane baldırı çıplak militanla uğraşmıyorsunuz. Yeri geldiği zaman dost gibi görünüyor, teröre sizden daha fazla ahkam kesiyor ama bir takım destekleri veriyorlar. Bu çifte standartlı işi kenara bırakalım. Bizim canımız yanıyor. Biz istemez miydik 2017'ye şen şakrak girmeyi? Bu milletin hakkı değil miydi? Herkes samimi olsun."

SOSYAL MEDYA UYARISI

"Sosyal medya nimettir ama milli menfaatlerimz, kardeşliğimiz için kullanabileceğimiz alan olarak görmemeliyiz. Yaşam tarzı eleştirileri teröre hizmet eder. Öteki hayat tarzı üzerinden biri bir şey diyor, diğeri aynısını yapıyor. DEAŞ da bunu istiyor zaten. Burası dingonun ahırı değildir. Beşiktaş saldırısı, Ortaköy saldırısıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın ilgili 347 sosyal medya hesabı milletin arasında düşmanlık tohumları ekecek çerçevede görüldüğü için soruşturma başlatıldı. 92 kişi hakkında işlem yapıldı. Ayrıca bu süreçlerde TAK'ın, PKK'nın, DEAŞ'ın istedikleri şekilde sosyal medyayı kullanan içeriden ve dışarıdan yönetilen hesaplarla ilgili sosyal medya sağlayıcılarıyla irtibat geliştirdik. Herkesin dikkatle davranması gereken alandır. Şuursuzca hareket edilmesin. Çok sayıda troll bu alanı köpürtmekte düşmanlıkların önünü açacak işler yapmaktadırlar.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr