İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü öncesi açıkladığı 2016 yılı hak ihlalleri raporunda, OHAL’le birlikte “büyük bir insan hakları krizi” yaşandığına dikkat çekti. İHD Genel Merkezi’nde, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Dardaş tarafından sunulan raporda, 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen Evrensel Bildirge’ye dikkat çekildi.

Rapora göre, kolluk güçlerinin yargısız infazı, dur ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle veya rastgele ateş açılması sonucu 341 kişinin yaşamını yitirdiği, 396 kişinin de yaralandığı belirtildi. 11 ayda bin 622 kişinin gözaltında ve gözaltı yerleri dışında işkence gördüğünü beyan ettiği ifade edildi. Sokağa çıkma yasağı uygulanan ilgili ilçelerde, en az 1 milyon 671 bin kişinin en temel yaşam ve sağlık haklarının ihlal edildiği vurgulandı. Gazeteci, basınyayın çalışanı ya da gazete sahibi 146 kişinin tutuklu olduğuna dikkat çekilerek “5 haber ajansı, 16 televizyon, 24 radyo, 62 gazete, 19 dergi, 29 yayınevi olmak üzere 155 medya kuruluşu, KHK’lerle kapatılan kuruluşlar listesinde yer aldı. Erişime engellenen site sayısı, 5 Aralık 2016 tarihi itibarıyla www.engelliveb.com sitesi verilerine göre 116 bin 126’dır. 5 Temmuz- 10 Kasım 2016 döneminde, 90 binden fazla insan gözaltına alındı. 36 binden fazla insan tutuklandı. Tutuklananlar arasında 2 bin 500’den fazla hakim ve savcı, 6 bin 500’den fazla askeri şahıs ve 7 binden fazla polis var” denildi.

Yüzlerce hasta tutuklu

Cezaevlerinde İHD’nin tespit edebildiği kadarıyla 331’i ağır olmak üzere 926 hasta mahpusun bulunduğu kaydedilen raporda, 15 Temmuz’dan sonra tutuklandığı belirtilen binlerce kişiye yer açılması için Ankara, İstanbul, İzmir gibi belirli merkezlerdeki cezaevlerinde bulunan ve tedavileri zorlukla sürdürülmeye çalışılan hasta tutukluların büyük bir çoğunluğunun başka cezaevlerine sürgün edildiği anlatıldı. OHAL ilanı ve çıkarılan KHK’ler ile 19 sendikanın kapatıldığı, 1600 civarında dernek ve vakfın kapatılmasının örgütlenme özgürlüğünün çok ciddi olarak siyasal iktidarın baskısı altında olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Erdoğan’dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 68. yıldönümünde, yurrtaşların ve dünya milletlerinin “10 Aralık İnsan Hakları Günü”nü tebrik etti. Erdoğan, “Ülkemiz, devleti ve milletiyle, insan onuruna yakışan evrensel değerlere dayalı bir sistemin kök salması için var gücüyle çalışmaya devam edecektir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr