Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılını hedef alan “Öğretmen Strateji Belgesi”ne göre, öğretmenlik mesleğinin temel taşları önümüzdeki altı yılda yerinden oynatılacak. Bütün öğretmenler dört yılda bir sınava tabi tutulacak ve öğretmenlerin çalışmalarının düzenli takip edildiği “zorunlu performans sistemi” getirilecek. Kadroluluk yerine KHK ile getirilen sözleşmeli öğretmenlik modeli kalıcı hale getirilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğretmen Strateji Belgesi”ne göre yeni sistemde öğretmenlik mesleği eğitim fakültelerinden itibaren yeniden inşa edilecek. Öğretmen adayı sayısının bir milyona dayandığını belirten MEB, eğitim fakülteleri kontenjanlarında düzenlemeye gidecek. Üniversitedeki belirli öğretmenlik bölümlerinde alan tercihi fakülteye girişten sonra yapılabilecek. Önümüzdeki yıl sonuna kadar oluşturulacak komisyonlarla denetlenecek öğrenciler, öğretmenlik mesleğine uygun olmadığı yönünde değerledirilmeleri halinde elenerek, diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkânı sağlanacak.

Öğretmenliğe baraj

Eğitim fakültelerini bitirebilen öğretmen adayları ise artık daha fazla değerlendirmeden geçirilecek. Bu kapsamda MEB’in “Öğretmen Yeterlilikleri” çerçevesinde seçme sınavları, mülakat, ‘ürün seçki dosyası’, öğretmenlik uygulaması değerlendirmesi gibi çoklu değerlendirmelerle yeni bir istihdam sistemi oluşturulacak. Atama için gerçekleştirilecek sınavlarda taban puan belirlenecek.

Zorunlu performans

MEB belirli periyotlarla güncellenecek yeterlilik kriterleri çerçevesinde önümüzdeki yıl sonuna kadar yapılacak hukuki düzenlemelerle bütün öğretmenler için zorunlu bir performans değerlendirme sistemi getirilecek. Bütün öğretmenler her dört yılda bir “Öğretmen Yeterlilikleri” çerçevesinde yapılacak olan sınava girecekler. Sınav sonucu performans sistemi gibi öğretmenin terfi ve hizmet puanının hesaplanmasında da kullanılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr