Felsefe öğretmeni olan Abdullah Demirbaş, 2004 yılında DEHAP'tan Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı seçildi. 2009 yılında DTP'den aday olarak yine Sur Belediye Başkanı seçilen Abdullah Demirbaş, 2014 yılındaki seçimde aday olmayan Demirbaş, Haziran 2014'te öğretmenliğe döndü ve İstanbul'daki bir okulda göreve başladı.

DİYARBAKIR'DA TUTUKLANDI

Abdullah Demirbaş, 8 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır'da başlatılan Kırklar Dağı Konakları soruşturması kapsamında 'Terörün finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet ve 'yasadışı örgüt üyesi olmak' suçundan tutuklandı.

Demirbaş kalıtımsal kan pıhtılaşması hastalığı nedeniyle, avukatının başvurusuyla tedavisini daha rahat sürdürmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporla 5 Ekim 2015 tarihinde tahliye edildi.

Abdullah Demirbaş'ın 1 Eylül 2015'de mazeretsiz okuldaki görevine başlamadığı gerekçesiyle müfettiş raporu doğrultusunda 30 Kasım 2015 tarihinde görevden uzaklaştırıldı.

SARKİSYAN'LA GÖRÜŞMESİ

Abdullah Demirbaş için bir soruşturma da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmesi nedeniyle açıldı. Sarkisyan'ın davetiyle 4 Ağustos 2015 tarihinde HDP ve DBP yöneticilerinin bulunduğu heyetle Ermenistan'a giden Demirbaş için 'idareden izin almadığı' gerekçesiyle açılan soruşturmada görevlendirilen müfettişler raporu hazırladı.

İstanbul Valiliği'nin 27 Ocak 2016 tarihli oluru ile açıldığı belirtilen raporda, "Abdullah Demirbaş'ın 04.08.2015 tarihinde HDP/DBP heyeti ile Ermenistan'a gittiği, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Ermenistan Devlet Başkanı ile görüştüğü ile ilgili olarak, disiplin yönünden eylemlerine uygun 657 sayılı kanunun 125/D-o maddesi gereğince 3 yıl kademede ilerlemesinin durdurulması ile tecziyesi, Ermenistan'a giderken yurt dışına çıkacağını okul müdürüne bildirmediği iddiası ile ilgili olarak disiplin yönünden eylemlerine uyan 657 sayılı kanunun 125/B maddesi gereğince kınama ile tecziyesini, idari ve mali yönden ise işlem tayinine gerek olmadığı" ifadeleri yer aldı.

"SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI"

Savunmasını 10 gün içinde vermesi istenen Abdullah Demirbaş, yaz tatilinde öğretmenlerin izinli oldukları için istediklere gidebileceklerini, bu nedenle soruşturma başlatılmasının 'seyahat özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğu' görüşünü dile getirdi. Sarkisyan’ın kendisini eski belediye başkanı olması nedeniyle davet ettiğini vurgulayan Demirbaş, "Ermenistan devlet başkanıyla görüşmek hiç bir zaman Türkiye Cumhuriyeti yasaları ile Devlet Memurları Kanunu’na göre de suç değildir" dedi.

Kendisinin Avrupa Konseyi'nde yetkililerle, İstanbul ve Vatikan'da 3 kez Papa ile ABD Temsilciler Meclisi'nde kongre üyeleriyle ve bunun yanında çeşitli ülkelerin devlet yetkilileriyle defalarca görüşmeler yaptığını belirten Demirbaş, "Ayrıca sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüştüm. Bir kişinin hangi yetkiliyle görüşeceğine dair bir yasaklama yoktur" diye konuştu.

Devlet memuru için 3 yıl kademede ilerlemenin durdurulması cezasının ağır bir ceza olduğunu belirten Demirbaş, "Savunmamı vereceğim. Eğer bana bu konuda ceza verilirse iç hukuk yollarını tükettikten sonra, AİHM'e başvuracağım. Çünkü yaptığımın suç olduğuna inanmıyorum" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr