Bölgedeki yaklaşık 25 bin ilk ve ortaöğretim öğrencisi eğitime başlayamadı. Yarıyıl tatili boyunca Mardin’in Midyat ilçesinde telafi eğitimi gören yaklaşık 500 öğrenci de ilçeye dönmelerine karşın ikinci dönem ders başı yapamadı. İdil’de YGS’ye hazırlanan 12’nci sınıftaki yaklaşık 1500 öğrenci ile TEOG sınavına hazırlanan 8’inci sınıftaki yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin sınavlara nasıl hazırlanacağı ise bilinmiyor.

Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca, öğretmenlerin çağrılmasının ilçede yakın zamanda sokağa çıkma yasağı ilan edileceğine işaret olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu aynı zamanda ailelerinden de koparılmaları demek. Birçok öğretmenin eşi ilçede başka mesleklerde çalışıyor. Onların terk etmesi mümkün değil. Çocuklarının da öyle. Madem bu operasyon yapılacaktı, neden okulun ilk günü başladı. En azından yarıyıl tatilinde başlayamaz mıydı?”

Eğitim İş Başkanı Veli Demir ise eğitim seminerlerinin önceden planlanması gerektiğini belirterek, “İdil’de böyle bir planlama olmadığı açık. Ortada bir güvenlik zaafiyeti varsa bunu öğretmeni zan altında bırakmadan gidermek lazım. O zaman devlet çıksın desin ki, ‘burada güvenliği sağlayamıyoruz, bu yüzden okullar iki ay kapalı.’ SMS yoluyla öğretmenlerin çağırılması da kabul edilemez. Cep telefonunda sorun yaşayan öğretmen ne yapacak?”diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr