Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 11 bin 285 öğretmenin açığa alınmasının ardından eğitim sancılı başladı. Diyarbakır’da ögenciler, gözyaşları ile öğretmenlerini ararken, okul idareleri öğretmen açığını gidermekte çaresiz kaldı. Birçok okulda öğretmen yokluğu nedeniyle veliler çocuklarını geri götürdü. Van’da okul zili çaldı ancak öğretmen eksiği nedeniyle ders başı yapılamadı Veliler bu duruma isyan etti. Operasyonlar çatışmalar ve sokağa çıkma yasaklarının ardından Şırnak’ın İdil ilçesinde okullar karakola dönüştürülürken, Silopi’de okullar birleştirilirken, Şırnak’ta öğrenciler Silopi’de misafir öğrenci oldu. Nusaybin’de yasağın sürdüğü 6 mahalledeki 7 okul açılamadı.

Öğretmenlerini aradılar

DİYARBAKIR:Diyarbakır’da okullar açıldı ancak öğretmen olmayınca eğitim başlayamadı. 4 bin 300 öğretmenin açığa alındığı kentte öğrenciler gözyaşı dökerek öğretmenlerini istediklerini söyledi, veliler de duruma isyan etti. Diyarbakır’da Hamravat, Şehit Polis Mehmet Sabri Kün, Hattat Hamit, Piri Reis, 85. Yıl Anadolu, Namık Kemal, Toplu Konut, Birlik, Ziya Gökalp, Mehmetçik, Mehmet Sabri Güzel, Huzurevleri, Gazi ve daha adlarını sıralamadığımız onlarca okulda, öğretmen yokluğu nedeniyle sorunlar yaşandı. Kentin en köklü okullarından Yenişehir İlkokulu’nda da 30’dan fazla öğretmen açığa alınınca, ders yapılamadı. Kimi veliler çocuklarını geri götürdü. Öğretmeni açığa alınan kimi sınıfların da açığa alınmayan öğretmenlerin sınıflarıyla birleştirildiği belirtildi.

İdil’de yıkılmayan okullar da karakol oldu

İDİL: Şırnak’ın İdil ilçesinde 45 gün süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında çok sayıda okul hasar gördü. Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu, Atatürk Ortaokulu ve İdil Anadolu Lisesi onarıldı. Bener Cordan İlkokulu ve Ortaokulu, yıkım kararı olduğundan dolayı eğitime başlayamadı. Bu okuldaki öğrenciler ilçenin diğer okullarında eğitimlerine devam ederken, Atatürk İlkokulu ve Fatih Anaokulu’na ait binalar polis karakoluna çevrildiği için bu okullarda okuyan öğrenciler de diğer okullara nakledildi.Polislere tahsis edilen ve 1200 polisin kaldığı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de eğitim başlayamadı. Mehmet Akif Ersoy ilk ve ortaokulu, İdil İmam Hatip Ortaokulu ile meslek yüksekokuluna çıkan bütün yollara güvenlik nedeniyle beton bariyerlerin konulduğu görüldü. Öğrenciler okullarına gidebilmek beton bariyerlerin arasından geçmek zorunda kaldı.

 

 

Silopi’de okullar birleştirildi

SİLOPİ: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ücretli öğretmen alarak açığı kapatmaya çalışırken, yasaklardan dolayı güvenlik güçleri, geçici karakol olarak kullandığı Silopi Senan İdin Anadolu Lisesi ile Silopi Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nde öğretim tekrar başladı. Çatışmalarda tahrip edilen Gazipaşa İlkokulu da onarım çalışması ardından açıldı.

Nusaybin’de 7 okulda eğitim yok

NUSAYBİN: Nusaybin’de 134 gün süren sokağa çıkma yasağı 12 mahallede kaldırılırken, Abdulkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Zeynel Abidin ve Kışla mahallerinde sürüyor. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahallede kalan 7 okulda eğitim gören öğrencilerin başka okullara nakledileceği belirtildi. Öğrenciler, çatışmaların yaşandığı dönemlerde ilçe dışına gitmek zorunda kaldıklarını, okullarına döndükleri için mutlu olduklarını söylediler.

Veliler isyan etti

VAN: Van’da okul idarecileri öğretmenlerin açığa alınması nedeniyle yeni ders programlarının henüz hazır olmadığını bunun bir hafta süreceğini velilere duyurdu. Hüsrevpaşa İlk Öğretim Okulu’nda 19 öğretmenin açığa alınmasına tepki gösteren Zeliha Kaya, “Okulun zili çaldı. Ancak sınıfa girecek öğretmen yok. Bu çocuklara kim ders vercek? Yetkililere sesleniyorum. Ne hesabınız varsa bilmiyorum ama çocuklarımızı mağdur etmeye hakkınız yok” dedi. Başka bir öğrenci velisi de “Bunlar görevlerine iade edildiklerinde öğrencileri bunlara hangi gözle bakacak. Öğrencileri bunlara saygı gösterek mi” diye sordu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr