Bundan tam 10 yıl önce  'Okumuş insan halkın yanındadır' diyerek yola çıkan ve 10 yıl içinde binlerce çocuğa ücretsiz yaz kampı imkanı sağlayan Öğrenci Kolektifleri, bu yaz da 18 farklı ilde kamplarını hayata geçiriyor.

Kampanya hakkında Öğrenci Kolektiflerinden yapılan açıklamada "Okullarda zorla seçtirilen “seçmeli” din dersleri, “değerler eğitimi” gibi gerici politikalarla her geçen gün daha da uzaklaşan, özellikle 15 Temmuz sonrasında ölümün kutsandığı sınıflarda her geçen gün daha da militaristleşen eğitim sistemine maruz bırakılan çocuklar için “başka bir daha yol var!” deniliyor.

Yapılan açıklama şöyle:

Üniversitelilerin bir aydın kimliği taşıdığını ve bu aydın kimliğinin de birlikte yaşadığımız halka karşı birtakım sorumluluklar getirdiğini düşünüyoruz. Yıllardır üniversitelere empoze edilen bireycilik ve kariyerizmle bu kimlik aşındırılsa da üniversitelilerin doğasından sökülüp atılmış değildir. Biz de halkla olan bağlarımızı yeniden daha güçlü şekilde kurabileceğimiz, gönüllülük esasına dayalı bir kampanya kurguladık. Onuncu senesine giren Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyası kapsamında yaz aylarını, Türkiye’nin dört bir yanında üniversitelerden gelen gönüllü arkadaşlarımızla mahallelerde, köylerde birlikte yaşadığımız halkla dayanışma içerisinde geçiriyoruz. Hayır’ın sesini yarınlara taşımak isteyen ve güzel günler inşa etmenin düş olmadığını bilen tüm üniversiteli arkadaşlarımızı davet ediyoruz.

 Üniversitedeki gönüllü arkadaşlarımızla birlikte çocuklara yönelik alternatif yaz okulları kurarken başta velileri olmak üzere mahallelerdeki yetişkinlere yönelik de çeşitli programlar çıkarıyoruz.

 Her sene farklı skandallarla gündeme gelen ve çocuklara karanlık bir gelecekten başka bir şey vadetmeyen İslamcı vakıfların ve derneklere bir alternatif yaratıyoruz. Okullarda zorla seçtirilen “seçmeli” din dersleri, “değerler eğitimi” gibi gerici politikalarla her geçen gün daha da uzaklaşan, özellikle 15 Temmuz sonrasında ölümün kutsandığı sınıflarda her geçen gün daha da militaristleşen eğitim sistemine maruz bırakılan çocuklar için “başka bir daha yol var!”

 Kurduğumuz yaz okullarında yasaklanan, sansürlenen evrim gerçeğini olabildiğince fazla çocuğa anlatmayı hedefliyoruz.

 Yaz okullarındaki eğlenceli bilim dersiyle ezberci eğitim sistemi içerisinde sıkıcı ve çekilmez hale getirilen bilimin bütün kollarının eğlencesini, dünyayı kavratan büyüleyici yanını çocuklara aktarmaya çalışıyoruz.

 Lüks haline getirilmeye çalışılan sanatın tüm kollarının, gönüllülük ve dayanışma esasıyla olabildiğince fazla çocuğun hayal dünyasını zenginleştirmesini hedefliyoruz.

 Ayrımcılık karşıtı, cinsiyet eşitliği ve çocuk hakları derslerimizle aşılanmaya çalışılan ırkçı ve cinsiyetçi ayrımcılığın çocuk zihinlerden temelli atmayı hedeflerken “dindar ve kindar nesil” hedefleyenlerin karşısında özgürce düşünen ve düşüncesini özgürce ifade eden çocuklar yetişmesini sağlamaya çalışıyoruz.

 Çocuklarla yaptığımız müze, havuz, doğa gezileri, gittiğimiz tiyatro ve sinema gibi etkinliklerle çocukların ufuklarını genişletmeye çalışıyoruz.

 Çocuklarla yaptığımız çalışmaların yanı sıra başta velileri olmak üzere mahalle halkıyla da sürekli temas halindeyiz. Mahalle halkıyla birlikte mahalle sorunlarını konuşacağımız, birlikte vakit geçireceğimiz, birtakım dersleri yetişkinlere de vereceğimiz bir program hazırladık.

 Yapabileceğin bir şey var!

 Öğrenci Kolektifleri'nin yaz kampları için yurttaşlara yaptığı çağrıda şöyle deniliyor: 

"Yıllar önce bu sloganla yola çıkmıştık. Uğruna mücadele ettiğimiz güzel günlerin bir düş olmadığını, uygulanabilir olduğunu göstermek ve o günleri bu günden başlayarak inşa ettiğimiz kampanyamız bu sene onuncu senesinde.

Bu zamana kadar bazen bir eylemde karşılaştığımız, bazen bir sandığın başında oyları sayarken karşılaştığımız arkadaşlarımızı, tek adam rejiminin getirdiği yıkıma itiraz eden arkadaşlarımızı, bilime yapılan tüm saldırılara karşı bilimin yanında cesurca duran arkadaşlarımızı bizimle beraber geleceği bugünden kurmaya çağırıyoruz.

 Bu kampanyada yediden yetmişe herkesin yapabileceği bir şey var. Türkiye’nin 35 noktasında yapacağımız yaz okullarında hala gönüllü eğitmene ihtiyacımız var. Bu ağı genişletmek ve yapılan yerlerin de niteliğini artırmak için tüm üniversiteliler gönüllü olabilir. Eğlenceli bilim, evrim, geri dönüşüm, ekoloji, dans, ritm, drama, müzik, resim, heykel, origami, yabancı dil, cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, ayrımcılık karşıtı ders gibi derslere gönüllü olunabilir veya programımıza yeni dersler ekleyerek programı zenginleştirebilirsiniz."

İHTİYAÇ LİSTESİ AÇIKLANDI

Bu kampanyanın pek çok gideri var. Çocuklar için hazırlanan yemeğin malzemelerinden derslerde kullanılan kırtasiye malzemelerine kadar geniş bir ihtiyaç yelpazesi var. Dayanışma esasıyla yürütülen kampanya için Öğrenci Kolektifleri tarafından açıklanan aşağıdaki ihtiyaç listesi hala güncel.

 -Resim malzemleri (tuval, fırça, defter, karton, boya, boya kalemi vs)

-Kırtasiye malzemeleri (bant, makas, kağıt, kalem vs)

-Çocuk kitapları, oyun hamuru, kil, kukla, satranç takımı

-Ritm aletleri (bendir, darbuka vs)

-Projeksiyon, bilgisayar ve perde

-Çocuklara çanta ve şapka (hepsi aynı model)

-Ecza dolabı ve malzemeleri

-Yemek malzemeler (Süt, meyve suyu, salça, bakliyat, yağ, yapılabiliyorsa hazır yemek)

-Geziler için servis

-Maddi destek, afiş ve duyuru araçları

 Okumuş İnsanlar Türkiye’nin dört bir yanında!

Gönüllülük esasıyla yürütülen kampanya her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin 18 noktasında gerçekleşecek.Üniversitelilerin dayanışma ve paylaşma ilişkisiyle yürüttüğü kampanya noktaları şu şekilde:

 Adana

0543 569 9538

Mersin

Mezitli Mahallesi

Karaduvar mahallesi

Tarsus/Musalla mahallesi

0506 156 9744

İzmir

Naldöken Mahallesi

0506 261 5002

Çanakkale

Esenler Mahallesi

0543 251 0280

Edirne

Kaleiçi Mahallesi

0 535 911 6164

İstanbul

Sarıgazi/Akpınar Mahallesi

Okmeydanı

İkitelli

Sarıyer/Ömürtepe

0545 804 1516

Zonguldak

Kilimli

0 538 890 9218

Kocaeli

Derince/Esentepe Mahallesi

Körfez/Çamlıtepe Mahallesi

0553 828 9898

Eskişehir

Çamlıca Mahallesi

Gültepe Mahallesi

0534 700 9148

Isparta

0507 784 0317

Ankara

100. Yıl

Dikmen

Mutlu

Keçiören/Basınevler Mahallesi

0537 284 7052

Çorum

Milönü Mahallesi

0533 086 7214

Samsun

Atakum

0545 685 3088

Sinop

Sinop Merkez

Sinop/Gerze

0545 685 3088

Ordu

Ünye/Kirazbeli Köyü

0545 685 3088

Trabzon

Tonya

Çalköy

0538 495 7608

Artvin

Hopa/Yoldere Köyü

Hopa/Çavuşlu Köyü

Hopa/Sundura Mahallesi

Kemalpaşa

Borçka/Aralık Köyü

Ardanuç

0507 625 7366

Antalya

Kızılarık

0534 426 8618

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr