4. Antakya Altın Defne Film Festivali’nde jüri krizinin ardından bu kez de ödül skandalı yaşandı.

Önceki gün yapılan ödül töreninde festivalin “En İyi Film” ödülü jüri krizi nedeniyle filmini yarışmadan çektiğini duyuran Mustafa Kara’nın “Kalandar Soğuğu” filmine verildi. Kara, filmi çektiğini festivalin ilgili yetkililerine bildirdiğini belirterek ödülü “tuhaf ve ilginç” olarak nitelendirdi. Öte yandan, Kara’nın filmini çektiği ile ilgili haber de gazetemizde yayımlanmıştı.

Festival jüri Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Eryılmaz’ın yerine görev gelen Cengiz Asıltürk ise yarışmadan çekilen bir filme ödül verilmesini şöyle açıkladı: “Jüri ekibi olarak aramızda konuştuk. Festivalin direktörü Mehmet Oflazoğlu’ndan yönetmen Mustafa Kara ile iletişim kurmasını istedik. Oflazoğlu, çabaladığını ancak iletişim kuramadığını söyledi. Hakettiği ödülü verdik. Kara, festival komitesine yazı yazıp ödülü reddederse biz bunu kabul ederiz.”

Asıltürk’ün ödül kriterlerinden birini “Bir yandan da filmi korumamız lazım. Biz ödül vermeseydik, 89. Oscar Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında Türkiye'nin aday adayı olarak seçilen bir filme ödül vermemiş olacaktık” şeklinde belirtmesi ise dikkat çekti. Asıltürk, “Festivalin çok sancılı başladığı doğrudur. Birçok aksaklık yaşandı. Ben jüri başkanı olarak jüri üyelerinin üstün gayretlerine hayranlık duydum” dedi.

Anımsanacağı üzere, festivalin jüri Başkanı Mehmet Eryılmaz, ardından da yönetmen Selim Evci ve müzisyen Murat Evgin jüriden çekilmişti. Ümit Köreken “Mavi Bisiklet” filmini, Mustafa Kara da “Kalandar Soğuğu” filmini yarışmadan çektiğini duyurmuştu. Eryılmaz, gazetemize yaptığı açıklamada festivalin filmle, sinemayla bir ilgisinin olmadığını, müteahhit mantığıyla rant için düzenlendiğini söylemişti. Festival direktörü Mehmet Oflazoğlu da iddiaları reddetmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr