ODTÜ bileşenleri akademisyenlerin insan hakkı ihlalleriyle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden bir açıklama yayımladı;

Açıklamanın tamamı şöyle:

Türkiye akademisi tarihinin en büyük kıyımlarından birini yaşamaktadır. Olağanüstü hal ilanından bu yana yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle, yüzlerce değerli bilim insanı sorgusuz sualsiz üniversitelerinden ve öğrencilerinden kopartılmış, ülkemizin nice zorluklarla bugünlere getirilen köklü yüksek öğretim kurumları yerle bir edilmiştir. Bu süreçte çeşitli üniversitelerde görev yapan pek çok ODTÜ mezunu ve öğrencisi de işlerini kaybetmiştir. Meslektaşlarına kefil olan akademisyenlerin, hocalarını sevgiyle sahiplenen öğrencilerin ve mezunların bu uygulamalara karşı çığlıkları duyulmamakta, şiddetle susturulmak istenmektedir. Son yayınlanan kanun hükmünde kararnameler, yaşananların keyfiliğini ve haksızlığını öylesine gözler önüne sermiştir ki, rektörler ve dekanlar sorumluluğu hükümete, YÖK ise üniversitelere atmaya çalışmaktadır.

Bu karmaşa içinde ülkemizin geleceği karartılmakta, toplumsal gelişme için yaşamsal öneme sahip bilimsel bilgi üretimi ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesi süreçleri onulmaz yaralar almaktadır. Meslektaşlarımızı, hocalarımızı insan hakkı ihlalleriyle karşı karşıya bırakan bu süreç, ülkemizin köklü akademik birikimini ve gençlerimizin gelecek beklentilerini de yok etmektedir.

Kamu vicdanını derinden yaralayan bu kıyımlara derhal son verilmelidir. Yaşanan mağduriyetleri hızla telafi edecek idari düzenlemeler en kısa süre içinde yapılmalı; buna neden olan sorumlular istifa etmeli ve hesap vermelidir. Akademisyenliğin gerektirdiği kamusal sorumluluğu taşıyan ve bu nedenle bedel ödemek zorunda bırakılan meslektaşlarımızın, hocalarımızın yanındayız; onurlu mücadelelerine destek veriyoruz.

ODTÜ Bileşenleri  

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr