Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan’ın, hakkında zorla getirilme kararı verilerek ifadesi alındı. Odatv ofisine gelen polisler, Gazeteci Pehlivan’ı Kadıköy Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Pehlivan ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, şikayetçinin Balyoz Davası hakimi Ali Efendi Peksak olduğu öğrenildi. Barış Pehlivan hakkında zorla getirme kararını, Yaşar Büyükanıt’ın ifadesini evinde alan savcının verdiği ortaya çıktı.

Balyoz Davası’nda 163 subayın tutuklanma görüntüleri ilk kez 7 Temmuz 2015 tarihinde Odatv’de yayınlandı. Bu tarihi görüntülerde, tutuklama kararından hemen sonra subayların Harbiye Marşı’nı söyleme anları da yer alıyordu.

Bu görüntülerde tutuklama kararını veren Balyoz Davası hakimlerinden Ali Efendi Peksak, hala görev yaptığı Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak Odatv’den şikayetçi oldu. Kocaeli Savcısı Muhsin Yıldız da dosyayı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Soruşturma konusuna göre; bu haberdeki görüntülerin yayınlanması hem "yasaktı", hem de Hakim Peksak "hedef gösteriliyordu"!

PEHLİVAN: BU GÖRÜNTÜLERİ YAYINLAMAK GAZETECİLİKTİR

Talimat Bürosu Savcısı Seyit Peker de, çağrı kağıdına zamanında uyulmadığı iddiasıyla Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan hakkında zorla getirme kararı çıkardı. Bu karar üzerine Odatv ofisine gelen polisler, Gazeteci Pehlivan’ı Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. İçin çarpıcı yanı ise, zorla getirme kararında Barış Pehlivan’ın TC Kimlik Numarası’nın tamamen yanlış yazıldığının ortaya çıkmasıydı.

Barış Pehlivan, Avukatı Serkan Günel'le birlikte Emniyet’te verdiği ifadesinde özetle şunları söyledi:

“Zorla getirme kararında bulunan ve adımın yanında yazılı olan TC Kimlik Numarası bana ait değildir. Bu durum söz konusu kararı da hukuki anlamda tartışmalı hale getirir. Buna rağmen ifade vermek istiyorum. Söz konusu video, Türkiye yakın tarihinin en önemli davalarından biri olan Balyoz Davası’nın ara karar görüntüleridir, 163 subayın tutuklanma anlarıdır. İzlendiği takdirde anlaşılacaktır ki, bizzat mahkeme salonunun kendi kameralarının çektiği ve kayıt altına aldığı yasal görüntüleridir. Ve bir başka dava dosyasına kanıt olarak girmiş, böylece alenileşmiştir. Tüm bu nedenlerden dolayı, söz konusu görüntüleri yayınlamak gazeteciliktir.

Şikayetçi hakim ve diğer üye hakimlerin yargılamasını yaptığı Balyoz Davası’nın bir kumpas olduğu hem bilirkişi raporlarıyla, hem de mahkeme kararlarıyla ortaya çıkmıştır. Bu anlamda da önem taşımaktadır. Yani, yayınladığımız görüntüler Türk ordusuna kurulan bir kumpasın videosudur. Tekrar vurguluyorum ki; yapmış olduğumuz haber tarihi bir anlam taşımaktadır ve bir gazetecilik faaliyetidir. Tüm bu gerçeklerin bilinmesine rağmen, bu görüntülerin yayınlanmasının yasal olduğunun farkında olunmasına rağmen, hakkımda yalan beyanla şikayette bulunan ve zorla getirme kararına maruz kalmamda rolü olan Ali Efendi Peksak’tan şikayetçiyim.”

Gazeteci Barış Pehlivan hakkında zorla getirme kararı veren Savcı Seyit Peker “e-muhtıra” soruşturmasında, şüpheli eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ifadesinden önce avukatını bilgilendirmiş, daha sonra da evine giderek Büyükanıt’ın ifadesini almıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr