Türkiye'nin 'terörist' dediği YPG’nin ABD tarafından ‘müttefik’ olarak görülmesi iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaratmış durumda.

Erdoğan ve Obama'nın dün 80 dakika süren telefon görüşmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın ‘Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını’ dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:  “Obama, YPG kuvvetlerinin bu bölgede ilave toprak ele geçirmek için şartlar gözetmeyi kovalamaması gerektiğini dile getirdi; Türkiye’den de bu bölgeye yönelik top atışlarını keserek karşılığında gerginliği azaltıcı bir tutum sergilemesini istedi.”

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca dün yapılan açıklamada, Obama’nın böyle bir talepte bulunduğuna değinilmemişti. Cumhurbaşkanlığı internet sitesine konulan açıklamada da Obama’nın ifadelerine yer verilmedi.

Beyaz Saray’a göre, “İki lider, Rusya ve Esad rejimine, ‘ılımlı muhalif güçlere’ yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu.”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr