Obama’yı taşıyan AIR FORCE ONE uçağı sabah saat 10. 37’de Atina’nın Eleutherios Venizelos havaalanına indi. Havaalanında kendisini Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos karşıladı. Sıkı önlemler altında önce kalacağı otele, sonra da merkeze giden Obama’nın geçtiği yollar trafiğe kapatıldı ve protesto gösterileri yasaklandı. Korumasını üstlenen 500’e yakın Amerikalı ajansın yanı sıra 4.500 Yunan polisi de seferber edildi.

ABD Başkanı önce saat 13.30’da Cumhurbaşkanlık Konağı’nda Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü. “ABD Başkanı olarak son ziyaretimi Demokrasi’yi doğuran ülkeye yapmaya karar verdim” diyen Obama “Ekonomik kriz döneminde Yunan halkının zorluklar çektiğini anlıyoruz. Durum iyiye doğru gitmeye başlıyor, ancak kat edilecek epey yol var” dedi.

“AB yalnız ABD için değil, bütün dünya için önemlidir” diyen Başkan, Yunan hükümetini göçmen sorununda gösterdiği insanca tutumu dolayısıyla tebrik etti ve “Sığınmacı sorunu yalnız bir ülkenin sorunu değil, hepimizin sorunudur. Bu yüzden bütün ülkelerle işbirliğindeyiz” dedi. Konuşmasını bitirirken “Yunanistan’ı ziyaret eden herkesin görmesi gereken Akropol’ü ben de ziyaret etmek istiyorum” dedi.

ÇİPRAS'LA GÖRÜŞTÜ

Daha sonra Maksimu Konağı’nda Başbakan Aleksis Çipras ile görüşen Obama “Yunanistan hükümetini ekonomide yaptığı reformlar için tebrik etmek isterim, ancak yalnız kemer sıkma politikasıyla ekonomi kalkınamaz. Borcun hafiflemesi gerek” dedi. Kıbrıs sorununa değinirken, ABD’nin yardımıyla ve Yunanistan ile Türkiye’nin ortak çabalarıyla bir çözüm bulunacağını söyledi.

Obama, Cumhurbaşkanı tarafından onuruna düzenlenen akşam yemeğine katılacak.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr