Japonya'nın İseşima kentinde katıldığı G7 Liderler Zirvesi’nden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, Amerika’nın “dünya düzeninin kalbinde olmasından dolayı” tüm dünyanın ülkedeki seçimlere büyük dikkat verdiğini açıkladı.Cumhuriyetçi Parti’nin tek adayı olarak kalan milyarder emlakçı Donald Trump ise, Obama’nın açıklamasını ciddiye almadı, “Eğer dünya liderleri, dostça bir şekilde rahatsız ise, bu iyi bir gelişme” diye konuştu.
 
Donald Trump, Amerika’da Latin Amerika kökenliler ve Müslümanlarla ilgili tartışmalı yorumlarına rağmen Cumhuriyetçi Parti’nin birinci adayı olarak ortaya çıktı. Trump ayrıca Amerika’nın Güney Kore ve Japonya’dan askerlerini çekmesi çağrısında bulunmuş, Kuzey Kore tehdidine karşı bu ülkeleri nükleer silahlandırma yöntemini çözüm olarak görmüştü.
 
Obama konuşmasında, dünya liderlerinin Trump’ın açıklamalarını ne kadar ciddiye alma konusunda ikilemde olduklarını söyledi, Cumhuriyetçi adayın uluslararası gelişmelerle ilgili yorumlarının ya cehaletten, ya sorumsuzluktan, tweet ve manşetleri işgal etme arzusundan kaynaklandığını savundu.
 
G7 zirvesinin ilk gününde liderlerle dünya ekonomisinin ele aldıklarını söyleyen Obama, aynı zamanda ABD’de devam eden ekonomik toparlama sürecini sürdürülebilir halde tutma konusunun görüşüldüğünü sözlerine ekledi.
 
Obama zirveden bir gün sonra bugün, Hiroşima kentini ziyaret eden ilk Amerikan başkanı olacak. Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı sonunda ilk atom bombasını attığı Hiroşima’da onbinlerce Japon hayatını kaybetmişti.
 

Kaynak: Amerika'nın Sesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr