İstanbul’un sosyo-ekonomik düzeyi görece yüksek ilçelerinden birisi, Şişli. Abdurrahman Köksaloğlu Ortaokulu da bu ilçede Kuştepe Mahallesi’nde yer alıyor.

Okulun bahçesinde, şehirdeki “zengin” kesime hitap eden yapılardan biri, Trump Kuleleri’nin gölgesi yükseliyor. Öğretim yılının ilk günü. 15 Temmuz şehitleri anıldıktan sonra, müdür vatan kavramının önemini anlatan bir konuşma yapıyor. Tüm bahçeden alkışlar yükseliyor.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı. Konuşması bitince bu kez bir öğretmen alıyor mikrofonu,ses tonu oldukça kararlı: “Yarından itibaren okul üniformasıyla gelmeyenleri içeri almayacağız, bir an önce kıyafetlerinizi edinin...” ve üniformalı iki öğrenci, örnek olarak konuşmanın yapıldığı merdivenlere çıkarılıyor. Öğrencilerin büyük kısmı günlük kıyafetleriyle tören için yerlerini almışlar. Uyarılara karşın, çoğu sene boyunca günlük kıyafetleriyle okula gelmeyi sürdürecek. İstanbul’un göbeği denilebilecek bir bölge olmasına karşın Kuştepe Mahallesi, şehrin çocuklar için en dezavantajlı bölgeleri arasında. Ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı bölgeye son yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç dalgası sürüyor. Mahalledeki sosyo-ekonomik eksiklerin artan kültürel zıtlıklarla bir araya gelmesi de başta çocuklara ve eğitime zarar veriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr