Türkiye, son birkaç gündür Pablo Picasso’ya ait olduğu iddia edilen bir tabloyu tartışıyor. Biz de sayfamızda bu konuyu derinlemesine bir yazı ile ele alarak, ‘Saçını Tarayan (Çıplak) Kadın’ isimli, 1940 tarihli bu tablonun ABD’nin New York kentindeki MoMA (Modern Sanatlar Müzesi) envanterinde 588.1995 numara ile yer aldığını ve eserin Louise Reinhardt Smith tarafından müzeye bağışlanmış olduğunu, ancak sergilenmeye devam etmediğini iletmiştik.

Bu süreçte görüşlerine başvurduğumuz bir kurum da, bu tür vakalarda resmi görüş beyan eden ve başını Picasso ailesinin çektiği ‘Picasso Administration’ oldu. Önceki gün Pablo Picasso’nun oğlu, Bay Claude nezdinde yazıştığımız Picasso ailesi, dün Bakırköy’de ele geçirilen ‘sözde Picasso’ tablosunun ön ve arka yüzü ile yaptığımız sorgulama başvurusunu yanıtlayarak, aynen şunları açıkladı:

“Sayın Bayım, Talebiniz üzerine Bay Claude Picasso, söz konusu eserin özgünlüğünü anlamak için tarafımıza ilettiğiniz dokümanları incelemiştir.

‘Femme se Coiffaint’ (Saçını Tarayan Kadın)

Gönderdiğiniz bilgiler doğrultusunda ve sadece bu dokümanlara bakıldığında, Claude Picasso, bu tablonun babası Pablo Picasso’nun elinden çıkmadığı kanısındadır.

Bu, Picasso’nun ‘Femme se Coiffaint’ adlı, New York MoMA’ya ait olan eserinin bir taklididir.

Pablo Picasso’ya ait bu eserin bir kopyası yoktur.

Saygılarımızla.”

Öte yandan Mo- MA müzesi adına Direktör Glenn Lowry’ye ulaşmaya çalıştık. Lowry’nin asistanı Margaret Doyle üzerinden yanıt veren kurum, haberde söz edilen tablonun, MoMA’daki Picasso tablosu ile bir ilgisinin bulunmadığını bildirerek, daha fazla bilgi için Türkiye’deki adli mercilere başvurmamız gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr