Amerikan New York Times (NYT) gazetesi dün gerçekleşen Yenikapı mitingi için Erdoğan darbe girişimini önleyerek Atatürk'ün yerini alma şansını yakaladığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daima üstünlük hırsına sahip olduğu vurgulanan haberde şu ifadelere yer verildi:

"ATATÜRK TARAFINDAN KURULAN LAİK TÜRKİYE'Yİ ÖNEMSEMEDİ"

Şuanda engellenen darbe girişimi ona olanak verebilir. Yıllardır Erdoğan bir İslamist ve İstanbulun Osmanlı zamanındaki Halifelik dönemindeki bütün iyi anıları kutlamıştı aynı zamanda Atatürk tarafından kurulan laik Türkiye tarihini önemsemedi. Geçen ay önlenen darbe girişimi ile birlikte, çok kısa bir zaman harcayarak kendi düşüncelerini sembollerini ve olaylarını milli bilinç şuurunda anlatılarıyla sağlamlaştırarak yayıldı.

"ERDOĞAN'IN AMACI KENDİNİ GARANTİYE ALMAK"

Tarihçiler ve analistler "Erdoğanın amacı kendini garantiye almak. Türkiye tarihi İslamı destekleyenler tarafından sahiplenildi. Erdoğan 'Yeni Türkiye 'yi kutlamak için büyük bir fırsat yakaladı. Yeni türkiye islamı ve laik geçmişinden kopmuş olduğunu vurgulayan modern bir millet." yorumundu bulundu.

Öte yandan gazetede darbe girişimi sonrası gerçekleşen miting için Binali Yıldırım'ın "Türkiye'nin ikinci bağımsızlık savaşı sözlerine yer verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr