Washington Post yazarı Josh Rogin, Suriye savaşının gidişatını değiştirebilecek bir iddia ortaya attı: Washington, Suriye jetlerinin ABD destekli isyancıları bombalamaması karşılığında, Rus hava kuvvetleriyle Kaide’nin Suriye kolu Nusra’ya karşı güçlerini birleştirmeyi önerdi. Haftalarca süren pazarlıkların ardından hazırlanan anlaşma metninin pazartesi günü Moskova’ya gönderildiğini belirten Rogin’e göre anlaşmaya ABD Başkanı Barack Obama bizzat onay verdi.

Habere göre aylardır Suriye ordusunun ateşkese uymaması halinde isyancıları daha çok silahlandıracağı ‘B Planı’ tehdidi savuran Dışişleri Bakanı John Kerry, Moskova’nın uzun süredir talep ettiği askeri işbirliğine yoğun destek veriyor. Ancak bunun Rusya’nın Ukrayna krizi sonrası itildiği uluslararası tecriti kıracağını bilen Savunma Bakanı Ashton Carter plana karşı çıkıyor.

Nusra savaşçılarının büyük kısmı orduya karşı savaştığı için yeni planın Esad’a yarayacağı belirtiliyor. Washington Enstitüsü uzmanlarından Andrew Tabler, bu strateji sayesinde Esad’ın Halep’i ele geçirebileceğini vurguluyor: “ABD ve Rusya Nusra Cephesi’ne karşı harekete geçerse, bu Halep ve İdlip cephelerinde dinamikleri değiştirir. Bu durum Esad rejimine kesinlikle fayda sağlar. Kürtlere ve IŞİD’e fayda sağlaması da ihtimaller dahilinde.”

Rogin, Beyaz Saray’ın Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırma planına dönmeyeceğini belirtiyor. Üst düzey bir yetkili, “Bir tarafın veya diğerinin askeri baskıyı artırması Suriye’de nihai bir sonuç getirmeyecek. Şiddeti mümkün olduğunca uzun süre en düşük seviyede tutmak istiyoruz” diye konuşuyor.

CIA Direktörü John Brennan’ın “Esad karşıtı güçleri ezmek istiyorlar” dediği Rusya ile ABD’nin yine de işbirliği yapması yönündeki sözleri de perde arkasındaki gelişmelere ışık tutuyor. Brennan, “Rusya’nın aktif işbirliği ve samimi isteği olmadan siyasi cephede ilerlemek mümkün değil” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr