ABD başkanlık seçimleri öncesi Washington ile Moskova arasında bir tür Suriye anlaşması öngörülürken, bu pazarlıklara dahil olmak isteyen Ankara’nın Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’den “meşruiyet” zırhı kazanması için atmasını istediği adım gerçekleşme yolunda. Nusra’nın “Kaide ile ilişkisini koparması ve terörü kınamasına” yönelik Riyad ile Ankara’nın başını çektiği taleplerin yerine geleceği iddia edildi. Suriyeli cihatçılarla yakın ilişkileri olan “terörizm uzmanı” Charles Lister ve Kuveyt merkezli Er Rai gazetesinden Elijah J. Magnier, Twitter’dan Nusra’nın Kaide’den koparak yeni bir isim aldığını ileri sürdü.

Fetih el Şam Cephesi

Ortadoğu Enstitüsü’nden Lister, Nusra’nın şûra konseyinin oylamayla Kaide’yle bağı koparma kararı aldığının iddia edildiğini, kararın kısa sürede ilan edileceğini duyurdu. Lister, haberi teyit edemediğini ekledi. Elijah J. Magnier de Nusra’nın Kaide’den koparak “Fetih el Şam Cephesi” ismini aldığını öne sürdü. Magnier, örgütün 5000 militanının üçte birinin yabancı olduğunu belirtti.

Kaide’nin Suriye’deki kollarından biriyken saflarından koptuğunu açıklayan ama Nusra ile yan yana savaşmaya devam eden Ahrar-uş Şam, Ankara tarafından açıkça destekleniyor. IŞİD gibi Nusra da BM’nin terör örgütleri listesinde ve Suriye’de hedef alınıyor.

Kaide lideri Eymen Zevahiri, mayısta yayımladığı ses kaydında “Kendi liderlerini seçerlerse, Kaide ile bağlantıları ümmetin umutlarına engel olmayacak” demiş, bu sözler Nusra’nın Kaide’den ayrılmasına onay olarak yorumlanmıştı. Britanya’nın The Times gazetesine göre Ürdün’de yaşayan ve radikal İslamcılarca “küresel cihad ideoloğu” addedilen Ebu Muhammed Makdisi de Nusra’nın Kaide’den ayrılmasına destek verdi: “Nusra’nın adı gerekçe olarak kullanılıyorsa, değiştirmesi Kuran’dan feragat anlamına gelmez. Kaide ile ilişkisini kesmesi gerekirse bu döneklik değildir.”

‘Feminist de olurlar’

Nusra’nın Kaide’den “ayrılacağı” iddiaları Twitter’da espri konusu oldu. “Darth Nader”, “Nusra imaj yenileme çabaları çerçevesinde Kaide ile bağlarını kopardı, feminizm ve LGBT haklarını desteğini bildirdi” diye dalga geçti. “Dr Shahid” de “Nusra’nın Kaide’den boşandığını duydum” tweetine ABD Başkanı Barack Obama’yı etiketledi. Ali Kourani, Batılı ülkelerin “ılımlı muhalif” yaftasını eleştirip “Nusra’nın Kaide’yle bağını koparmasının anlamı: Hâlâ sivillerin kafasını kesecek ama gazeteci Michael Weiss onlara ılımlı muhalif demek zorunda” diye iğneledi. Nusra lideri Golani’nin nihayet yüzünü gösterip göstermeyeceği de merak konusu.

‘Generaller tasfiye edildi IŞID doğdu’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “2003 yılında Irak’ı işgal eden ABD güçlerinin tasfiye ettiği Saddam Hüseyin’e bağlı eski Iraklı generaller, IŞİD’in omurgasını oluşturuyor. Irak ordusunu ve güvenlik birimlerini görevden alan ABD, hiçbir araca ihtiyaç duymadan savaşma yeteneğine sahip olan insanları hayatta kalma mücadelesine terk etti. Bugün herkes bu durumu çok iyi anlıyor” dedi. Moskova’daki İmparatorluk Ortodoks Filistin Toplumu’nda konuşan Lavrov, Suriye’deki de dahil olmak üzere hükümetleri devirme çağrılarının, halkları ve bölgeleri kendi çıkarları için yıkma hedefi taşıyan kişilerce yapıldığını dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr