GÖÇ-DER Diyarbakır Şubesi, 134 gün süren yasak süresince Nusaybin’de yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapordan satır başları şöyle:

* Sivillerin ve esnafın yasakların olduğu dönemlerde hiçbir şekilde işyerlerini açamadıkları, işyerlerinde ve evlerde hırsızlık vakasının olduğu gözlemlendi.

* Evlerini zorunlu bir şekilde terk edip çevre ilçelere yerleşen kişilere yardım yapılmadığı gözlemlendi.

* Sokağa çıkma yasakları olduğu ve sonrasında ilçede olan mezarlıklarda cenazelerin defnedilmesine izin verilmediği gözlemlendi.

* BM’nin temel bir belgesi olan Minnesota Otopsi Protokolü’ne göre insan hakları ihlalleri, işkence ve ölümlerle ilgili incelemelere bilimsel uzmanların, tarafların katılması esas alınmalıdır. TBMM’nin İnsan Hakları Komisyonu’nu zaman geçirmeden ilçede yaşanan hak ihlallerini araştırmak için acilen ilçeye davet ediyoruz.

* Evleri yıkılan ve yakılan 6 mahallenin 45.000’e yakın göç mağdurlarının şu an Nusaybin’e yakın il, ilçe ve köylerde barındığına dair tespitler yapılmıştır.

* Devletin tekçi, ötekileştiren politikalarından derhal vazgeçmesi, çatışmaların bir an önce bitmesi, müzakerelere bir an önce dönülmesi, diyalog ve müzakere zemininin yeniden oluşturulması elzemdir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr