Nursan işçilerinin 20 Mart günü başlattığı eylem devam ediyor. Maliyenin fabrikaya kestiği yüklü vergi cezasından sonra 9 Aralık 2015 yılında üretimini durduran Nursan Demir Çelik fabrikasında çalışan işçiler 16 aydır ücret alamıyor. Fabrikanın 65 metre yükseklikteki oksijen kulesi üzerinde ve fabrikanın kapısı önünde eylemlerine devam eden işçiler, fabrikanın derhal üretime başlamasını ve alacaklarının ödenmesini istiyor. İşçilerin aylardır sadece sigorta primleri yatırılıyor. İşten çıkışları verilmediği için ücretleri de ödenmeyen işçilerin atılmaları durumunda tazminat alıp almayacağı da belli değil.

İcralar başladı

Gazetemizi arayarak sorunlarını dile getiren çalışanlardan Hamza Misker, yaklaşık 900 işçinin 17 aydır çeşitli zorluklarla boğuştuğunu, kimsenin işten atılmadığını ama ücretlerin de ödenmediğini anlattı. İşçilerin artık var olan duruma daha fazla dayanacak güçleri kalmadığını anlatan Misker, “Sigortalar yatıyor, bordrolar düzenleniyor ama ödenen bir ücret yok. Diyelim ki bizi attılar verecekleri tazminat yok. Ayrıca burada 900 kişi çalışıyoruz. Hepimiz nereden, ne iş bulacağız ki” diye konuştu. Kendisinin üç bankadan birden icralık olduğunu da söyleyen Misker durumu “Başka türlü nasıl ayakta kalacağız bilemiyoruz, artık bankalar da kapımıza dayandı. İlgili kişilerden duruma müdahale etmelerini istiyoruz” sözleriyle özetledi.

Kulede çözüm arandı

Zaman zaman bazı siyasilerin kendilerini ziyaret ettiğini de söyleyen Hamza Misker, aynı işverene ait iki işyerinin daha bulunduğunu ve oralarda da benzer sorunlar yaşandığını anlattı. Durumlarını gündeme getirmek için 60 metrelik oksijen kulesi üzerindeki eyleme 11 işçi başlamıştı ancak iki işçi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Kule üzerindeki işçiler, bulundukları yere “Umut Kulesi” adını vermiş, sorunları çözülmeden eylemi sonlandırmayacaklarını belirtmişlerdi. İşçiler fabrikanın bir an önce üretime yeniden başlamasını istiyor. İşçileri, CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve CHP yönetimi ile ziyaret etmişlerdi.

(FOTOĞRAF: EVRENSEL)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr