Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu. Bakanlar Kurulu toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kıdem tazminatıyla ilgili yaptığı sunuma ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, "Kıdem tazminatı reformu, çok detaylı bir şekilde Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi. Politika hedefleri olarak işçiye hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorununun mümkün olduğu kadar olmayacağı ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı. Ayrıca reformun uygulanabilmesi için ilave bir yapıya ihtiyaç olmadığı, mevcut yapıyla bu reformun yapılabileceği ortaya konuldu. Şu anda olgunlaşma aşamasındadır. İlk sunumu yapılmıştır. Önümüzdeki günlerde hem ilgili bakanların hem de ilgili tarafların görüşleri de dikkate alınarak, gerekli adımlar atılacaktır" diye konuştu. 

"TÜRKİYE'NİN YÜZDE 71'İ ALAN OLARAK, YÜZDE 66'SI NÜFUS OLARAK DEPREM BÖLGESİNİN ÜZERİNDE"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de toplantıda, Türkiye'nin gündemine oturan depremle ilgili bir sunum yaptığını söyleyen Kurtulmuş, "Başta İstanbul ve Marmara bölgesinde, olası deprem beklentileri olmak üzere depreme karşı alınacak tedbirler, kentsel dönüşüm alanında yapılabilecek olan çalışmalar, kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken, bununla ilgili birtakım yeni finansman yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca depreme dayanıklı şehirlerimizin oluşabilmesi için ortaya çıkacak modeller üzerinde durulmuştur. Özellikle son günlerdeki depremler dolayısıyla bir kez daha görüyoruz ki Türkiye, çok ciddi şekilde deprem bölgesinin üstünde oturmaktadır. Türkiye'nin yüzde 71'i alan olarak, yüzde 66'sı da nüfus olarak deprem bölgesinin üzerinde oturmaktadır. Bununla ilgili son derece ciddi tedbirlerin alınması gündemdedir" dedi. 

"EMEKLİLİK YAŞININ İLERİYE ÇEKİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesiyle ilgili bir çalışmanın gündemde olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, "Hayır, yok. Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesinden ziyade şu andaki mevcut emeklilik yaşıyla ilgili yasal düzenleme devam edecektir. Sayın Müezzinoğlu'nun söylediği şu; OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 72, bizde 52. Türkiye'de de bu yaşın belli bir süre içerisinde ileriye gitmesi kaçınılmazdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hedefi, 2036 yılına gelindiğinde Türkiye'de kadınlarda emekliliğin 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesini sağlayacak olan bir tahminde bulunuyorlar. Buna göre bir planlama yapıyorlar. Şu anda çok güçlü bir şekilde emeklilik yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir çalışma söz konusu değil" diye yanıt verdi. 

"TÜRKİYE'NİN AB İLE İLİŞKİLERİNİN ANA ROTASINI FASILLARIN AÇILMASI OLUŞTURACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de yaptığı Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye 12 aylık takvim verdiği yönündeki açıklaması üzerinden Türkiye ve AB ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, şöyle konuştu: 

"Özellikle dünya siyasetinin böyle yeni bir dönemden geçtiği, henüz dünyada küresel bir siyasal düzenin oturmadığı, yeni arayışlar içerisinde olduğu dönemde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın son dönemde yaptığı ziyaretleri gözden geçirmek, Türkiye'nin ümitlerini bir kere daha artırıyor. Son zamanlarda AB ile Türkiye ilişkileri arasında ciddi sıkıntıların, gerilimlerin olduğunu hep beraber yaşadık. Türkiye'nin esas amacı AB tam üyelik müzakereleri çerçevesinde, AB ile ilişkileri mümkün olduğu kadar geliştirmektir. Bu çerçevede; Türkiye, AB ile başka konuları konuşurken, bu ikili konular konuşulabilir. Esas mesele, fasılların açılmasıdır. Bu konuda Türkiye, bir çifte standartla karşı karşıya kalmayı asla arzu etmez. Fasıllar açılarak, müzakere sürecinin devam etmesinin sağlanması; Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Brüksel ziyaretinde bu konu bir kere daha vurgulanmıştır. Bir takvim ortaya çıkmış görülüyor; ancak bu karşılıklı olarak Türkiye'nin AB ile önümüzdeki dönemde geliştireceği ilişkilerde hangi konular öncelikli olarak ele alınacak, bunların çalışmasını Türk tarafı yapacaktır. Çalışmaları yaptıktan sonra AB'li yetkililerle bunlar müzakere edilecek; ama başka konuları gündeme alıyoruz, diye AB'nin tam üyelik perspektifinden vazgeçiyor olamayız. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin ana rotasını fasılların açılması oluşturacaktır. Bundan sonra aradaki gerginliklerin azaltılması ve ortak bir anlayışın geliştirilmesi bakımından da bu fasılların açılması hayati önem taşıyor"

"KOMİSYON, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK"

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun çalışma takvimine ilişkin bir soru üzerine Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Komisyon, önümüzdeki günlerden itibaren çalışmalarına başlayacak. Komisyon, çalışma takvimlerini ve yerlerini belirleyecek. Çok sayıda başvuru olduğunu biliyoruz. Başvuruların her biri de komisyonda dosya üzerinden değerlendirilerek, komisyon her bir başvuru üzerinde tek tek münferit kararlar verecek ve kamuoyuyla paylaşacak" dedi. 

"ÇOK SAYIDA PLAN, DETAYLI ŞEKİLDE KONUŞULUYOR"

NATO'nun, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyona katılacağı yönündeki açıklaması hakkında görüşleri sorulan Kurtulmuş, "DAEŞ'e karşı mücadele konusunda, şu ana kadar tam manasıyla netleşmiş bir operasyon planının olmadığını ifade edebiliriz. Gerek ABD gerek NATO gerek diğer ülkeler nezdinde ortada çok sayıda plan, detaylı şekilde konuşuluyor. Son noktaya doğru gelineceğini ümit ediyoruz. Türkiye'nin öncelikleri bellidir. Türkiye, Rakka'nın ve diğer şehirlerin DEAŞ'tan temizlenirken, başka terör örgütlerinin burada bir araç olarak kullanılmasına karşı olduğunu her platformda dile getiriyor. Bir terör örgütünü başka terör örgütüyle bertaraf edemezsiniz. Terör örgütlerine karşı verilen mücadele, uluslararası hukukun gerektirdiği çerçevede, meşru kuvvetler vasıtasıyla sürdürülmelidir"

"ÖNÜMÜZDEKİ 6 AYLA İLGİLİ OLARAK PLANLI ÇALIŞMA DÖNEMİNE GEÇİLECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bakanlıklardan 6 aylık bir yol haritası belirlemelerini isteyeceği yönündeki haberler üzerinden bakanlıklarda bunun için bir çalışma olup olmadığı sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Türkiye, 16 Nisan'dan sonra yeni bir döneme girdi. Her ne kadar yeni sistemle ilgili seçim, 2019 yılında yapılacak olsa da bu süre, yeni bir döneme girdiğimizi gösteriyor. Bu süre, bir geçiş dönemi olarak telakki ediliyor. Süratle yeni anayasa sistemin gerektirdiği adımlar atılıyor. Bu çerçevede, hiç şüphesiz AK Parti Genel Başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu dönem içerisinde siyasal etkinliği daha fazla artacaktır. Önümüzdeki dönemde daha önce olduğu gibi Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecektir. Dolayısıyla yeni dönemde Bakanlar Kurulu'ndaki arkadaşların yeni dönemin getirdiği tempo içerisinde yapacaklarını yeniden gözden geçirerek, bunları bir plan ve program haline getirmeleri, önümüzdeki 6 ayla ilgili olarak planlı bir çalışma dönemine geçilecek"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr