Numan Kurtulmuş, Memur-Sen, Hak-İş ile Kudüs ve Filistin’i Destekleyen Sendikalar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 'Filistin ve Kudüs İçin Hep Birlikte' adlı toplantıya katıldı. Beyoğlu'nda bir otelde gerçekleşen programa yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Numan Kurtulmuş, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Sykes-Picot Anlaşması'nın uygulanabilmesi için atılabilmiş en önemli adımlardan birinin Kudüs ve Filistin topraklarının statüsünün değiştirilmesi olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, "Eğer Kudüs ve Filistin topraklarının statüsü değiştirilmiş olmasaydı Ortadoğu'da bugün yaşanılan, 1. Dünya Savaşı akabinde bir şekilde İsrail devletinin varlığı yol açacak adımların hazırlığı olmasaydı, belki bugün Ortadoğu'da yaşadığımız sorunların bir çoğuyla karşılaşmış olmayacaktık" dedi.

"ORTADOĞU BARIŞI OLMADAN DÜNYA BARIŞININ OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yeni Ortadoğu'nun emperyalistler tarafından şekillendirilmesinde Filistin Devleti'nin ve topraklarının dağılmasının ve Filistin'in hızlı bir şekilde işgal sürecinin başlatılmasının tarihi bir önemi olduğuna vurgu yaptı. Kurtulmuş şunları söyledi: "Eğer Ortadoğu coğrafyasında bir barıştan bahsetmek istiyorsak, Ortadoğu coğrafyasındaki barışın kilidi hiç şüphesiz ki Filistin'in özgürleşmesi, özgür bir Filistin devletinin bu coğrafyada hakim olması ve Filistin halkının en temel insani haklarını kullanabilecek duruma getirilmesidir. Filistin topraklarında barışın ve özgür bir Filistin devletinin kuruluşu olmadan Ortadoğu barışının olması mümkün değildir. Ortadoğu barışı olmadan da dünya barışının olması mümkün değildir. Dolayısıyla Filistin meselesi, sadece Filistin halkı, sadece Ortadoğu halkı için değil dünya için anahtar mesafesinde önemli bir meseledir."
Numan Kurtulmuş, Filistin davasının savunulmasının sadece müslümanların değil aynı zamanda tüm insanlığın ortak ve vicdani bir sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Filistin sorununun geçmişte müslüman dünya ve Ortadoğu ülkelerinin ortak meselesi olduğunu kaydeden Kurtulmuş, bugün Kudüs ve Filistin konusundaki ortak tavrın gitgide zayıfladığını ve ortak mücadele alanından çıktığını belirtti.

"DÜNYA BU SORUNU SEYREDİYOR"

Kurtulmuş, "İslam dünyası yeniden özgür bir Filitin kurulması mücadelesini kendi gündeminin ana maddesi olarak kabul etmelidir. Aksi takdirde yaşadıklarımızı görüyoruz. İşgal gün geçtikçe genişliyor. Filistin toprakları köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir İsrailli işgalciler tarafından işgal ediliyor. Dünya, Filistin'in işgalinin başladığından bu yana bu sorunu seyrediyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Numan Kurtulmuş'a günün anısına bir tablo hediye edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr