GAZETECİ ADAYLARINA KONUŞTU

Cevizlibağ'da bir otelde gerçekleştirilen ve 49 gazeteci adayının eğitim sertifikalarını aldığı törende konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, " Bir ülkedeki medyanın gücü, aslında o ülkenin en önemli yumuşak güçlerinden birisidir. Bir ülkenin gücü, sadece ekonomik gücüyle, sadece askeri gücüyle ölçülmez. Başka ölçütleri de vardır. Bunlardan birisi de nitelikli medyadır" dedi.

HAKKI DEVRİM'İ ANARAK BAŞLADI

Konuşmasına bugün yaşamını yitiren duayen gazeteci Hakkı Devrim'i anarak başlayan ve yakınlarına başsağlığı dileyen Kurtulmuş, " Bir ülkedeki medyanın gücü, aslında o ülkenin en önemli yumuşak güçlerinden birisidir. Bir ülkenin gücü, sadece ekonomik gücüyle, sadece askeri gücüyle ölçülmez. Başka ölçütleri de vardır. Bunlardan birisi de nitelikli medyadır. Hem o ülkenin kalkınmasına destek olan, hem o ülkenin tanıtılmasına destek olan, hem o ülkenin kültürünü ve medeniyetini çoğaltan, nitelikli bir medyanın varlığı da o ülkenin en önemli güçlerinden birisidir" diye konuştu.

BİLGİYİ İYİ ANLAYIN VE ANLATIN

Nitelikli medyanın alt yapısının güçlü olması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, " Bunun fiziki alt yapısı, baskısından tutun, elektronik ortamlardaki gücüne kadar medyanın alt yapısını çok kuvvetli olması lazım. Ancak en önemlisi, o medyada çalışan insan unsurunun gücüdür. Siz iyi anlayacaksınız ki insanlara iyi şekilde anlatabilesiniz. Bazen görüyoruz TV'lerde, konuşuyor. Anlatamıyor. İyi anlatamamanın nedeni ya anlamamadır, ya da anlamasına neden olacak, zemin hazırlayacak bilgiye sahip olmamaktır. Bir medya mensubunun temel iş o, bilgi, anlama ve anlatma"şeklinde konuştu.

KENDİNİZİ İYİ YETİŞTİRİN

Medya mensuplarının kendilerini iyi yetiştirmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "En önemli şey, kendinizi iyi yetiştirmenizdir. Dünyamıza ilişkin, ülkemize ilişkin, medeniyetimize ilişkin, dünyanın geleceğine ilişkin ait bilgiye sahip olmak zorundasınız"dedi.

KULLANDIĞINIZ DİL, KENDİ DEĞERİNİZİ ÖLÇÜYOR

Genç gazeteci adaylarına " Teknolojiyi çok iyi kullanmanız gerekiyor. Bundan sonra teknolojide üstad olmayanın medyada işi çok zordur"diyen Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: Mesleğinizle ilişkin üç önemli konu var. Bunlardan birisi, insan onuruna saygı. Medyanın değerini artıran en önemli husustur. Karşınızdaki insan onurunu ayaklar altına alacak şekilde hareket ederseniz, sadece karşınızdakini küçük düşürmüş olmazsınız, kendinizi değersizleştirmiş olursunuz. Medyanın değeri, çok reklam almasıyla, çok tiraj, reyting almasıyla ölçülmez. Medyanın değeri kendi değeriyle ölçülür. Bir medyanın değeriyse, bir medya mensubunun değeriyse, karşısındaki insana verdiği değerle ölçülür. Karşınızdaki insana değer vermiyorsanız, siyasi olarak birbirine taban tabana zıt olan insanların çok sert siyasi mücadelelerinde kullandıkları dil, aslında kendi değerlerini de gösteren dildir. Peyami Safa ile Nazım Hikmet'in örneğin. Sadece karşısındaki değer vermiyor, aynı zamanda kendi değerini ortaya koyuyor. Haberde kullandığınız dil... Bu son seri katille ilgili konularda da görüyorsunuz, kullandığınız dil, kim olursa olsun o insana karşı kullandığınız dil, aslında sizin kendi değerinizi ölçüyor.

TARAFSIZ OLMANIZI İSTEMİYORUZ...

Medya mensubu için en zor şeylerden birinin ayna gibi olmak olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, " Herhangi bir insanın değer yargılarından uzak olması, tarafsız olması düşünülemez. Futbol hakemi tarafsız olacak çünkü, o bir maç yönetiyor. O bile tarafsız değildir.Onun da tuttuğu bir takım vardır. Sizden tarafsız olmanızı istemiyoruz. Tarafsız olmanızı söylemiyoruz. Hepinizin bir dünya görüşü, farklı siyasi kanaatleri, farklı yaşam tarzlarınız olabilir. Ama sonuç olarak medya mensubu olarak siz, tarafgir bir tutum içerisinde haberleri haberleştirmek ya da kendi mesleğinizi icra etmek durumunda değilsiniz. Sizin içinizdeki fikirleriniz, dünya görüşünüz...Tabiki bunları yansıtacaksınız ama topluma karşı anladığınızı anlatmak için ayna gibi olma mecburiyetiniz var.
BÜTÜN MEDYA MENSUPLARI MİLLİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMALI

Bütün medya mensuplarının bu ülkenin değerlerine sahip olması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Bütün medya mensuplarının farklı fikirlerine rağmen, milli değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından biridir...

SERTİFİKALARI DAĞITTI

Başbakan Yardımcısı ve Hükumet Sözcüsü Numan Kurtulmuş konuşmasının ardından kursiyerlere sertifikalarını dağıttı. Ardından da toplu fotoğraf çektirildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr