Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Rusya Federasyonu'nun Suriye'de yaptığı hava bombardımanına dair yaptığı konuşmada "Azez bölgesinde hastaneye yapılan saldırıyı BM’ye taşınması sorundur. BM öyle bir yer ki, kimin gücü varsa, kimin etkisi varsa onun sözünün geçtiği bir yer. BM Suriye, Ukrayna ya da başka bir krizi çözebiliyor. Esas beklediğimiz BM’nin savaş suçlarına karşı sesini yükseltebilir notkaya gelmesidir. BM sadece temennide bulunan bir kuruluş haline gelmiştir" dedi.

Numan Kurtulmuş'un konuşmasından satır başları:

Rusya'nın Suriye üstünde 5 bin sorti yaptığını biliyoruz. Rusya Federasyonu'nun Suriye'de yaptığı saldırılar bir katliam havasına dönmüştür.

Kendisini koruma sorumluluğunu görevini yerine getirmesini BM’ye şikayet edilmesi anlaşılabilir tavır değil. Azez bölgesinde hastaneye yapılan saldırıyı BM’ye taşınması sorundur. BM öyle bir yer ki, kimin gücü varsa, kimin etkisi varsa onun sözünün geçtiği bir yer. BM Suriye, Ukrayna ya da başka bir krizi çözebiliyor. Esas beklediğimiz BM’nin savaş suçlarına karşı sesini yükseltebilir notkaya gelmesidir. BM sadece temennide bulunan bir kuruluş haline gelmiştir. Göçmen meselesinin önlenmesini, Suriye savaşını, Ukrayna krizininin çözülmesini “temenni ederiz” diyorlar.

Rusya’nın açık saldırıları ortadadır. Başka ülkelerin de saldırılarda bulunduğunu söylüyor. ABD ve Rusya samimiyse BM’ye gidin ve diyin ki “Suriye’de şu bölgeler uçuşa yasaktır, hiçbir bölge uçuş yapmasın.” Barış masaları kuruyorsanız, samimi bir sonuç elde etmeyi umuyorsanız BM’de de uçuşa yasak bölge ilan ederek gayri insani boyutları engelleyin.

Teknik konular bunlar. Çevre Bakanımız açıkladı. Bir an evvel şehrin fiziki alt yapısının tamamlanması ve bunun üstünde de Silopi’ye yakışır bir şekilde yolların yenilenmesi. Gerçekten eskimiş bina var, yeniden bir dönüşüm çerçevesi içerisinde uygulanmaya başlanması gerekiyor. Silopi’deki uygulama da bir pilot uygulama olacaktır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr