Avrupa’da alınan kararların uygulanması konusundaki yavaşlığın kendisini endişelendirdiğini kaydeden Stiglitz, bankacılık birliğinin kurulması ya da ortak mevduat garantisi oluşturulması gibi derin reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Stiglitz, Avrupa'nın uzun vadede sendeleyen parasal birliği kurtarabileceğini düşünmediğini de belirtti.

10 yıl sonra 19 üye kalmaz

Avro bölgesinin geleceğine ilişkin öngörüsünü paylaşan Stiglitz, “On yıl sonra hala Avro bölgesi olacaktır, ancak soru nasıl olacağı. Birliğin on yıl sonra hala 19 üyesi olacağı pek olası değil” dedi. On yıl sonra kimin hala Avro bölgesi üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söylemenin zor olduğunu kaydeden Stiglitz, Almanya’nın Yunanistan’ın Avro bölgesinden çıkması fikrini kabullenmiş göründüğünü dile getirdi. Stiglitz, Avro bölgesindeki ekonomik durgunluğun ancak ortak para birimi uygulamasından vazgeçilmesi, ya da Avro bölgesinin Kuzey ve Güney Euro bölgesi olarak ikiye ayrılmasıyla aşılabileceğini söyledi.

İtalya Avro bölgesinden çıkabilir

Joseph Stiglitz, İtalya’nın Avro bölgesinden ayrılabilecek ülkelerden biri olabileceğini de iddia etti. İtalyanlarla sohbet ettiğinde Avro’dan memnun olmadıklarını gördüğünü ifade eden Stiglitz, politikacılar ve önde gelen bilim insanlarının da Avro’nun İtalya’da yürümediği görüşünde olduklarını belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr