Cumhuriyet com.tr’nin Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in tutukluluğuna itiraz edildi. Gazetemiz avukatları, “1 dakikadan daha az yayında kalan bir cümlede kullanılan bir kelime için verilmiş tutuklama kararı ne kanuna, ne hukuka uygundur” dedi. Oğuz Güven’in hâkimlik sorgusunu gerçekleştiren İstanbul 2. Sulh Ceza Yargıcı Akın Gürlek, tutuklama kararında zorlama suçlamalara yer verdi. Sabah gazetesinin gazetemizi hedef gösterdiği metin ve TV yorumlarındakine benzer bir dil kullanılan kararda, “anons tweeti ile FETÖ soruşturmalarında görev yapan savcıların akıbetinin bu olacağının gösterildiği” iddia edildi.

Olmayan haberin tutanağı

Güven hakkındaki soruşturmayı 17 Cumhuriyetçi hakkında iddianame hazırlayan aynı büro savcılarından Yasemin Baba başlattı. Baba, tuttuğu 10 Mayıs tarihli tutanakta “haberin ‘İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ başlığıyla verildiğini” iddia ederek, 55 saniye içinde silinen anons tweeti’nin artık yayımda olmayan linkine yer verdi. Oysa kazaya ilişkin haberin başlığı bu değildi. Anons tweeti silindiği için soruşturma başlatıldığı anda tutanaktaki link de yayımda değildi. Baba, hiç görmediği haber ile ilgili yalnızca anons tweetinin ekran görüntüsü üzerinden, haberi de gördüğü iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma evrakında da söz konusu linkteki haber yer almadı. Güven’i tutuklayan İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararına gazetemiz avukatları dün itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, Güven’in hukuka aykırı ve gerçeklikle bağdaşmayan ve tamamen hayal gücüyle yaratılan niyet okumaya dayalı soruşturmayla şüpheli yapıldığı kaydedildi. Gazeteciliğin suç olmadığını vurgulayan avukatlarımız, “Güven’in hukuku hiçe sayan gözaltı kararı ile özgürlüğünden yoksun bırakılmasının ve tutuklanmasının nedeni hukuki değil, siyasaldır” dedi.

Basın Konseyi'nden Oğuz Güven için açıklama: Yaşananları izah etmekte zorlanıyoruz

1 dakikada imkânsız

Gazetemiz avukatları soruşturmayla ilgili savcı Baba tarafından tutulan tutanağın bir dakikada hazırlanmasının olanaksız olduğu vurgulanarak, “1 dakikadan daha az yayında kalan bir cümlede kullanılan bir kelime için verilmiş tutuklama kararı ne kanuna, ne hukuka uygundur” ifadelerini kullandıGazetemiz avukatları soruşturmayla ilgili savcı Baba tarafından tutulan tutanağın bir dakikada hazırlanmasının olanaksız olduğu vurgulanarak, “1 dakikadan daha az yayında kalan bir cümlede kullanılan bir kelime için verilmiş tutuklama kararı ne kanuna, ne hukuka uygundur” ifadelerini kullandı.

Varsayıma dayalı yorum

Gürlek’in tutuklama kararındaki “söz konusu tweet ile FETÖ soruşturması dosyalarında görev yapan savcıların akıbetinin bu olacağının gösterildiği” iddiasının varsayıma dayalı olduğuna dikkat çekildi. Tutuklama kararındaki ‘biçti’ kelimesinin ne anlama geldiği hakkındaki sübjektif yorumların, iddianame hazırlayanların ileride başına ne geleceği şeklinde toplumda algı oluşturması için bu ibarenin ‘özellikle seçildiği’ yorumunun izahının mümkün olmadığı, “olmayan bir niyetin okunması” anlamına geldiği aktarıldı. Bu kararın niyetinin gazeteciler üzerinde caydırıcılık yaratmak ve basın özgürlüğünü yok etmek olduğuna vurgu yapıldı.

Tutuklama mahkemeleri

Avukatlar, mevcut başvuru yollarını tüketmek için itiraz ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Giderek oluşan yaygın kanıya göre; sulh ceza yargıçları tutuklama mahkemelerine dönüşmüştür. Sulh ceza yargıçlarının verdiği kararlara yapılan itirazları inceleme yolu olarak kabul edilen bir başka sulh ceza yargıcına başvuruda bulunmanın etkin ve etkili bir yargısal başvuru yolu olmadığı düşüncesindeyiz. Yanıldığımızı kanıtlamak yargının işidir. Hukuk ve varsa adalet ve kalmışsa vicdan, hukukun üstünlüğü için vardır.”

Hedef  gösterdiler

İktidara yakın Sabah gazetesi 10 Mayıs’ta silinen anons tweetini “Başsavcının ölümüne Cumhuriyet’ten yine çirkin manşet” başlıklı haberiyle hedef tahtasına koymuştu. A Haber yayınına telefonla katılan Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş ve AKP Milletvekili Reşat Petek ile Kanal 24’te yayınlanan Günün Manşeti isimli programın sunucuları Ersoy Dede ve Hikmet Genç, konuyla ilgili gazetemize karşı ifade özgürlüğünü aşan, hakaret içeren yorumlarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'ndan Oğuz Güven'in tutuklanmasına sert tepki Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in tutukluluğuna itiraz edildiKaynak: Cumhuriyet.com.tr