Edebiyat ve yayın dünyası, bugün İletişimYayınları kurucularından Nihat Tuna’ya veda edecek. Kansere önceki gün yenilen, evli ve Eda isimli bir evlat babası Tuna bugün saat 11.00’de İletişim Yayınları’nın önünden uğurlanacak. Ardından, memleketi Çorlu’nun Karamehmet köyünde, defin noktasına ulaşım imkânının da sağlanacağı bir tören ile toprağa verilecek.

Tuna’nın ölümü nedeniyle özel bir mesaj yayımlayan İletişim Yayınları, kendisine özetle şu sözlerle veda etti: “İletişim’in kuruluşundan, sahiden ilk gününden, hatta yayınevine öncülük eden ‘bülten’ zamanından beri ‘burada’ydı o. Yayınevinin kurumlaşmasına yaptığı katkı eşsizdir. O kendini hep saklasa da... İletişim’in müdürü, kâhyası, gürültüsü, neşesiydi. 12 Eylül darbe rejiminin zulmederek ordudan attığı devrimci subaylardandı.

Subaylığından “kalan” özellikler, iş titizliği, dakiklik ve bizim işimizde olmazsa olmaz bir hasletten, takıntılılıktan ibaretti. Trakyalı matraklığının, “Boğaz çocuğu” jantiliğinin ve nesli tükenmiş nezaketinin onda bıraktığı “subaylık”, o kadardı. Kışın ortasında halı sahadan çıkışta buz gibi suyla yıkandığında akla geliyordu sadece.

Herkesin altında ezilebileceği bir yükü yıllarca, kimseye ses etmeden taşıdı. Ketum olmasına ketumdu da, bu yalnız ketumluk değildi. Kendisininkini örtüp herkesin derdini kollardı arkadaşımız; cefakârdı.

İletişim Yayınları onsuz eskisi gibi olmayacak. Hayat da öyle olmayacak. Nihat Tuna’yla tanıştığımız, derdimizi neşemizi paylaştığımız, arkadaşlık yoldaşlık ettiğimiz için şanslıydık. Onu unutmayacağız, unutamayız. Yeri dolmaz. Kelimeden harf düştü, eskisi gibi olmaz.”

Nihat Tuna, Birikim dergisine yakınlığı dolayısıyla 12 Eylül darbesi sonrasında 1982’de görev yaptığı ordudan atılmıştı. Kısa bir dönem ODTÜ’de eğitim hayatına devam edip bırakan Nihat Tuna, 1983’te İletişim Yayınları’nın kuruluşuna katıldı ve dönemin muhalif yayınlarında öne çıkan Yeni Gündem dergisinin yazıişleri müdürlüğünü de yapmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr