Avrupa Konseyi İşkencenin ve İnsanlıkdışı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) çalışmaları kapsamında cezaevi çalışanlarına, “insan haklarına saygı ve işkencenin önlenmesi” seminerleri veren cezaevi doktoru Alp Çetiner’in gözaltında işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı. Doktor Çetiner’in gözaltı süresince 7 gün boyunca Bakırköy Adliyesi’nin nezarethanesinde tutulduğu, bu süre boyunca demir bir sandalyede oturarak uyuduğu, tuvalet ihtiyacının keyfi olarak giderilmediği için nezarette bulunan pet şişe ile ihtiyacını gidermek zorunda kaldığı öğrenildi.

Bakırköy Kadın Cezaevi’nde geçen haftalarda kadın mahkûmların koğuşları ateşe vermesiyle çıkan olaylarda cezaevi hekimi Çetiner, “mahkûmların gardiyanlara şişe fırlatmasına karşın kendisine şişe atılmadığı” iddiasıyla gizli tanık ifadesiyle tutuklanmıştı. Çetiner’e, yöneltilen suçlama “Silahlı terör örgütüne üye olmak...” Suçlamanın gerekçesi ise FETÖ terör örgütünün cezaevlerinde isyan çıkarma planı olduğu ve bu planın başında da Çetiner’in olduğu iddiası. Çetiner, DHKP/C ve FETÖ üyeliği suçlanması ile 1 aydır cezaevinde. Yaşadıkları zorlu süreci anlatan Çetiner’in ailesi, “Bu yaşananlara beynimizin her hücresi isyan ediyor. O hastalara ilaç yazarken dahi devletin bütçesini düşünen bir insandı. Bir hekimin 18 yıllık emeğine bakmadılar, birilerinin iki dudağının arasına baktılar” diye konuştu.

‘Kitaplarını istiyor’

Çetiner, ile geçen hafta camın arkasından görüştüklerini belirten aile, “Alp Çetiner, cezaevi koşullarından memnun değil fakat dik durmaya çalışıyor. Geçen hafta biraz gergindi çünkü kitapları 20 gündür verilmiyor. Onun bütün zevki kitap okumaktır. Çay içebilmek için günlerce ısıtıcı verilsin diye beklemiş. 7 kişilik koğuşlarda kalıyordu neyse ki şu an 3 kişi kalıyor. Camın arkasından görüştük. Açık görüş yok. Bayramda açık görüş verip vermeyecekleri ise belli değil” dedi.

‘Örgütlerle işi olmaz’

Kaygılı bir bekleyiş içerisinde olan aile, “Alp Çetiner’in hiçbir örgüt ile işi olmaz. O sadece iyi bir doktordur. Bilenler bilir, cezaevlerinde doktor olmak çok zordur. Kendisinin, Bakırköy Cezaevi’ne ve diğer cezaevlerine verdiği emekten dolayı ödüllendirilmesi gerekirdi. Ona verilen ödül ortada” ifadelerini kullandı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç ise, “Alp yıllardır cezaevi hekimi. Cezaevi koşullarını en iyi bilen Adalet Bakanlığı kadrolu 4 hekimden biridir. Alp, bir insanın diline, dinine, ırkına bakmadan hastasına hasta gözüyle bakan bir hekimdir. Yaşanan olayda da hekim olarak hareket etmiştir. Temel sorun şudur; Alp Çetiner cezaevi yönetimi ve iktidarın istekleri doğrultusunda değil, evrensel hekimlik yapmıştır. Yaşla kuru beraber yanıyor şu an” diye konuştu. l

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr