ABD'nin The New York Times gazetesinde, "Türkler sadece tek bir konuda hemfikir olabiliyor: Darbe girişiminin arkasında ABD var" başlıklı bir haber yayınlandı. Tim Arango ve Ceylan Yeginsu imzasıyla yayınlanan haberde, 'pek çok konuda kutuplaşmış bir ülke olan Türkiye'nin sadece darbe girişiminin arasında ABD olduğu görüşünde birleşebildiği' ifade edildi.

ABD'nin The New York Times gazetesinde Tim Arango ve Ceylan Yeginsu imzasıyla yayınlanan "Türkler sadece tek bir konuda hemfikir olabiliyor: Darbe girişiminin arkasında ABD var" başlıklı yazıda, 'Türkiye oldukça kutuplaşmış bir ülke olabilir, fakat Türkiye'nin İslamcılar, laikler, liberaller ve milliyetçiler gibi farklı kesimlerden oluşan toplumu bir konuda görüş birliğine varmış gibi görünüyor. O da ABD'nin bir şekilde darbe girişiminin arkasında olduğu görüşü'  denildi. Haberde ayrıca ABD ile Türkiye arasında devam eden Fethullah Gülen'in iadesi konusundaki ihtilafa da geniş yer verildi.

The New York Times'ta yayınlanan haberde, hükümete yakın bir gazetenin Twitter üzerinden bir anket yaptığı ve bu anketle okuyucularına darbe girişiminin arkasında ABD hükümetinin hangi organının olduğunu düşündüklerini sorduğu ifade edildi. Alınan cevaplerın büyük ölçüde CIA ve Beyaz Saray'a işaret ettiğine dikkat çeken gazete, 'bu komplo teorilerinin Türk toplumunun sınırlarındaki birkaç kaçığın ürünü olmadığını, aksine toplumun farklı kesimleri tarafından desteklendiğini' vurguladı. Haberde ayrıca Türkiye'de 'Batı'ya yönelik olarak geliştirilen komplo teorilerinin Osmanlı'nın son dönemlerine kadar uzandığının' altı çizildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr