İsrail’de şaibeli milyarderlerle ilişkileri ve devletin parasından abartılı kişisel harcamaları sebebiyle eleştirilerin odağındaki Başbakan Benyamin Netanyahu’nun “yüzyılın dolandırıcılık operasyonu” ile bağlantısı ortaya çıktı.

İsrail’in Haaretz gazetesi ve Fransa’nın araştırmacı online gazetesi Mediapart’a göre Fransa’da karbon emisyonu ticaretinden üzerinden devleti en az 1.1 milyar avro dolandıran çeteyle Netanyahu’nun derin bağları var. Çetenin başı hem İsrail hem Fransa vatandaşı Samy Souied. 2005’te İsrail bankası Hapoali’de kara para akladığı ortaya çıktıktan sonra uluslararası kara para aklama örgütü kuran Souied, para aklama faaliyetlerine paravan yapacağı yatırımcı olarak da Arnaud Mimran’ı seçti. Netanyahu da bu aşalada devreye girdi.

Zira Mimran, Netanyahu ile lüks tatillere çıkacak kadar sıkı fıkıydı. Mimran’ın Netanyahu’nun yakın arkadaşı olan Fransız milletvekili Meyer Habib’le ortak kurduğu şirketin avukatlığını yine Netanyahu’nun hukuk şirketi yapıyordu. Çete 2009’da Fransa’da dolandırıcılık operasyonuna ilk başladığında günde 10 milyon avro kazanıyordu. Çetenin kilit adamlarından Eithan Liron’un, Fransız savcılara verdiği ifade sayesinde Mimran, Fransa’da devleti 283 milyon avro dolandırmakla yargılanmaya başlandı. Netanyahu bağlantısının ortaya çıkması da gecikmedi. Mimran bu ay başında mahkemeye 2001’de Netanyahu’ya seçim kampanyalarında kullanılmak üzere 1 milyon avroya tekabül eden bağışta bulunduğunu söyledi. “2009’da niçin İsrail’e 10 kez gittiği” sorusunu “Netanyahu ile görüşmek için gittim” diye yanıtlayan Mimran, İsrail liderinin bağış iddiasını yalanlaması üzerine “Hesabına yatırdığım 1 milyonun makbuzu hala elimde” dedi.

Cinayet şüphesi

Çetede nakit paranın paylaşmıyla ilgili sorunlar çıkmasıyla işin içine cinayet de girdi. Souied 14 Eylül 2010’da borç verdiği 30 milyon avroyu geri almak istediği Mimran ile Paris’te buluştuğunda bir motosikletten ateş açılması üzerine öldü. Mimran o sırada parmağında olan, Netanyahu’nun arkadaşı Meyer Habib’in tasarımını yaptığı kafatası şekilli altın yüzüğü cesedin yanına bırakıp polisi bekledi. Fransa yolsuzluktan hakkında 10 yıl istenen Mimran’ı biri Souied suikastı olmak üzere iki cinayetten de yargılamak istiyor. Ama Netanyahu İsrail’deki kilit tanıklar Eithan Liron ve Alexander Bernshtein’ı Fransa’ya göndermeyi reddettiğinden cinayet davası açılamıyor.

1600 dolara saç tıraşı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun eşi Sara ile birlikte geçen eylülde New York’a yaptığı 6 günlük gezi için devlet fonlarından en az 1 milyon 730 bin dolar harcadığı ortaya çıktı. Sadece kendi kuaförünü yanında götürmesi 1600 dolara mal olmuş. Makyöze 1750 dolar ödenmiş. Çiftin başbaşa yediği 1860 dolarlık yemek faturaları var. Tabii bir de sırrı çözülemeyen 1.5 milyon dolarlık uçuş faturası. Netanyahu’nun ofisinin yayımlanmaması için aylardır direndiği dekontlar, bir avukatın verdiği hukuk mücadelesi sonucunda kamuoyuna açıklandı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr