İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı Avigdor Lieberman’ın lideri olduğu Evimiz İsrail Partisi’ni koalisyon hükümetine katarak Lieberman’e Savunma Bakanlığı koltuğunu verdiğinde bu kararın hükümetin istikrarını artıracağını savunmuştu ancak umduğu gibi olmadı.

Bir hafta içinde önce Savunma Bakanı Moshe Ya’alon, Netanyahu’nun Lieberman’la ortaklığı gündeme getirmesinin ardından başbakana güvenini yitirdiğini belirterek istifasını verdi. Moshe Ya’alon, seçimlere katılarak Netanyahu’ya karşı aday olacağını açıkladı. İkinci kopuş ise Savunma Bakanlığı’na Avigdor Lieberman’ın getirilmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade eden Çevre Bakanı Avi Gabbay’dan geldi.

Likud’a anket şoku

İsrail Radyosu’nun düzenlediği bir anket ise bugün İsrail meclisi Knesset için seçimler düzenlense ve Moshe Ya’alon yeni bir merkez sağ parti kurup seçimlere girse 25 sandalye kazanacağını gösteriyor. Bu da Netanyahu’nun Likud partisinin şu anda elinde bulundurduğu koltuk sayısının 30’den 21’e düşmesi ve olası bir yeni partinin Likud’u geçmesi demek.

Bakandan ültimatom

Netanyahu’nun dertleri bununla da bitmiyor. Koalisyondaki Yahudi Evi Partisi lideri, Eğitim Bakanı Naftali Bennett, Güvenlik Kabinesi’nde istedikleri reformlar gerçekleştirilmezse partisinin Lieberman’ın atamasını veto edeceğini açıkladı. Bennett, kabinedeki on bakana güvenlik meseleleri ile ilgili son dakika bilgilerini aktaracak, üslere teftişleri koordine edecek, gizli bilgilere daha kolay ulaşım sağlayacak bir askeri ateşe atanmasını talep ediyor.

İki bin kişi yürüdü

Bu arada Evimiz İsrail Partisi’nin iki numaralı ismi Orly Levy-Abekasis da partinin koalisyon hükümetine katılmasının ardından istifa etti. Levy- Abekasis, koalisyon görüşmelerinden haberdar edilmediğini ve sosyal reformlar konusunda istekte bulunmaması için bilinçli olarak dışarıda tutulduğunu söyledi. Tel Aviv’de ise cumartesi akşamı yaklaşık 2 bin kişi Lieberman’ın atamasını protesto için sokaklara döküldü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr