Ege Denizi'nde NATO'nun asker gönderme kararına ABD ve Almanya'dan sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Basın toplantısında konuşan Stoltenberg; Almanya, Yunanistan ve Türkiye’nin talebiyle Ege’de insan kaçakçılığını engellemeye yönelik uluslararası çabalara NATO’nun da destek vereceğini ifade etti.

NATO’ya bağlı bir deniz gücünün Alman komutasında bölgede görevlendirildiği ifade eden ve konuşlandırmanın hemen yapılacağını kaydeden Jens Stoltenberg, “Ege Denizi’ndeki yasadışı geçişlere karşı keşif, gözlem ve tarama faaliyetlerini ilgili yetkililerle birlikte gerçekleştirecek.” dedi. Stoltenberg, NATO güçlerinin AB sınır koruma kurumu Frontex ile doğrudan irtibat içinde olacağını kaydetti.

TÜRK VE YUNAN KUVVETLERİ BİRBİRİNİN ALANINA GİRMEYECEK

Anlaşmaya göre Yunanistan ve Türkiye’nin silahlı kuvvetleri, birbirlerinin karasularında ya da hava sahasında görev icra edemeyecek. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görevlerinin mülteci teknelerini durdurmak ya da zorla geri göndermek olmadığını, sadece ilgili sahil güvenlik ekiplerine insan kaçakçılığı ile ilgili kritik bilgiler vereceklerini kaydetti.

Sabah saatlerinde konuyla ilgili açıklamayı yapan Almanya Savunma Bakanı,NATO'nun devriye görevine en kısa sürede başlaması gerektiğini açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter da Ege'de yasa dışı göç ve insan kaçakçılığını engellemek için NATO askeri yetkililerine görev verildiğini açıkladı.

Amerikalı bakan, Türkiye ve Almanya'nın yanı sıra Yunanistan'ın da talebi üzerine NATO savunma bakanlarının konuyu ele aldığını ve talebin nasıl yerine getirileceği konusunda planlama yapmaları için askeri yetkililerin görevlendirildiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr