Eğer bugüne kadar “oynamayı sevdiğiniz türde” bir oyun yapmak hep hayalinizde olduysa, şimdi harekete geçmenin tam zamanı. Bu makale, iyi bir oyun tasarımcısı olmanın neler gerektirdiğini, hangi adımları atmanın önemli olduğunu, oyun tasarımının sizin için doğru seçim olup olmadığını da göstererek, durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak.
Oyun tasarımcısı ile oyun için çeşitli tasarımlar üreten sanatçılar aynı mı?
Oyun tasarımcıları ile oyunlar için tasarımlar üreten sanatçıların birbirinden tamamen farklı yollar takip ettiğini belirtmek çok önemli. Evet, her iki grup da oyun stüdyoları için vazgeçilmez, fakat yaptıkları şeyler genellikle oldukça farklı.


Bir oyun tasarımcısı genellikle daha teknik bir yolu takip ederken, sanatçılar işin sanat kısmına odaklanıyor. Oyun tasarımının oldukça farklı açıları var ama, bir oyun tasarımcısı genellikle kodlama, oyun sistemleri ve oyunun genel bütünlüğünü yaratmak için çalışıyor. Oyun sanatçıları ise genelde çevresel etmenleri, karakter modellerini, animasyonları, konsept tasarımları, özel etkileri (efekt) yaratıyor. Bu nedenle sanatçılar üretim süreçlerini fazla değiştirmeden bir filmde ya da oyunda çalışabilir. Fakat oyun tasarımcıları için takip etmeleri gereken yol daha kendine özgü.
Bir oyun tasarımcısı ne yapar?
Bir oyun tasarımcısı sıklıkla kodları test eder, oyun karakterlerini geliştirir, oyun mekaniklerini düzenler, oyunun hikâyesinin oluşmasını sağlarken animasyon, modelleme vb. departmanlarla yakın çalışır. Yani oyun tasarımcısı bir oyunun “yöneticisi” olarak kabul edilebilir. Tabii bu makalenin devamında da paylaşacağımız üzere, oyun tasarımcılığı için de bireysel disiplinler söz konusudur.
Bir oyun tasarımcısının özellikleri nelerdir?
Oyun tasarımcıları oyunları sever.
Bir oyun tasarımcısının en karakteristik özelliği, muhtemelen en bariz olanıdır; oyunlara duyulan aşk. Eğer bu yazıyı okuyorsanız, bu muhtemelen sizde de vardır zaten. İstekli bir oyun tasarımcısı için oyun oynamak öğrenmenin bir yolu olarak düşünülebilir; çok severek ödev yapmak gibi.
Bir oyun tasarımcısı oyunları sadece “sevmekle” kalmamalıdır; onları seçmeli, zevkle incelemeli, hatta oyunlar sıkıcı olsa bile bunu yapabilmeli ve böylece o oyunlardan neden hoşlanmadığını anlayarak, kendi projesinde aynı hataları yapmaktan kaçınabilmelidir.
Oyun tasarımcıları hayatları boyunca öğrenir.
Oyun tasarımcıları, diğer yaratıcı alanlarda olduğu gibi bilgiye açtır. Onlar genellikle erken yaşlarda kod yazmaya ve hatta kendi oyunlarını tasarlamaya başlarlar. Bir okula ihtiyaçları yoktur, kendi kendilerini eğitiler. Ayrıca kendi fikirlerini, hikayelerini başkalarıyla paylaşmak için yanıp tutuşur. Onlar için oyunlar hikayelerini anlatabilecekleri oldukça özel, etkileşimli bir mecradır.
Yazının devamını okumak için buraya tıklayın

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr