Suriye muhalefetinin “müzakereye değil, görüşmeye geliyoruz” diyerek adım attığı Cenevre’de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, heyetle otellerinde görüşmeyi kabul etti. De Mistura ile görüşmede muhalefetin müzakereci olarak belirlediği 17 isim yerine 8 kişilik kısıtlı bir grup yer aldı.

Görüşmeye katılanlar arasında Rusya’nın terörist olarak kabul ettiği saha komutanlarından Esad Zobi yer alırken, vizesi olmadığı için Cenevre’ye gelemeyen ancak başmüzakereci olarak belirlenen Muhammed Alluş’un da yola çıktığı öğrenildi. Mistura’nın ise muhalefetle görüşmede ısrarla heyette kimlerin olacağını sorduğu ve muhalefetin de bu isimleri vermekten kaçındığı öğrenildi. Mistura ile rejim bugün 11.00’de, muhalefetle de 17.00’de görüşecek. Ancak bunun için insani yardımlar konusunda BM’den taahhüt bekliyor.

Zobi görüşmede

Muhalefetin Cenevre görüşmeleri, Şam’ın güneyinde 43 kişinin öldüğü saldırı haberiyle başladı. Rejim, bunun için muhalefeti suçlarken, muhalefet ise bölgenin Şii milislerinin kontrolünde olduğuna işaret ederek “provakasyon” iddiasında bulundu.

De Mistura ile görüşmeye Riyad’da belirlenen müzakere heyetinden farklı olarak Soheir Attassi ve Georges Sabra başkanlığında 8 kişilik bir heyet katıldı. Bu heyette Rusya’nın “terörist” diyerek itiraz ettiği Muhammed Alloush, Abdul Bassim al Taweel gibi silahlı grubun temsilcisi olan isimler yer almadı ama Esad Zobi yer aldı.

‘Nezaket ziyareti’

De Mistura ile yapılan görüşme 2 saat sürerken, Özel Temsilci görüşmeden sonra “İyimser ve kararlıyım çünkü bu kaçırılmaması gereken tarihi bir nokta” dedi. Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada ise De Mistura’nın “nezaket ziyareti” yaptığı yardımcısı Remzi Remzi’nin de rejim heyetine benzer bir ziyarette bulunduğu açıklandı.

Açıklamada görüşmelerin “dolaylı” olduğu vurgulanarak, ayrı ayrı görüşüleceğine işaret edildi. Muhalefet, Mistura ile görüşmenin ardından Fransa Büyükelçiliği’nde Suriye’nin Dostları Grubunun Özel Temsilcileriyle biraraya geldi.

ABD’den PYD’ye üst düzey ziyaret

Cenevre’deki Suriye görüşmelerine PYD davet edilmezken, ABD hükümetinden ilk kez üst düzey bir heyet Rojava’yı ziyaret ederek PYD ile görüştü. Obama’nın IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi Brett McGurk, Kobane’ye giderek, PYD’nin askeri kolu YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ile biraraya geldi. McGurk’e Britanya ve Fransa yetkilileri de eşlik etti.

Kürt kaynaklar “Bu toplantılar bölgede görülecek pek çok gelişme üzerinde etkili olacak” dedi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken de PYD lideri Salih Müslim’i arayıp istişarede bulundu. ABD merkezli Kürt meseleleri uzmanı Mutlu Civiroğlu, McGurk’ün ziyaretiyle Cenevre’ye davet edilmeyen Kürtlere “Sizi görmezden gelmiyoruz, sürecin parçasısınız” mesajı verildiğini belirtti.

 Basın toplantısı başka otelde

Muhalefet için İsviçre hükümetinin belirlediği otel, Cenevre’nin gece klüpleriyle meşhur bölgesinde bulunuyor. Muhalefet bu nedenle de son ana kadar otellerini değiştirmek için çabaladı. Geçmişte olduğu gibi otelin, Esad’ın akrabası Rami Mahluf’a ait olduğu öne sürüldü. Otel yetkilileri, bu konuda soruları yanıtsız bıraktı. Problem yaratan otelin karşısında ise Libya muhalefetinin bayrağı dalgalanıyordu. Muhalefetin otel değiştirme işlemi başarılı olmayınca bu defa De Mistura ile görüşme bu otelde yapıldı ancak basın toplantısı için 5 yıldızlı bir başka otel ayarlandı. Heyetin bir kısmı ise daha sonra bu otele geçti.

Sözcü Muslat: Bize söz verildi


Suriye muhalefeti adına sözcü Salim Muslat, uluslararası toplum tarafından kendilerine söz verildiğini belirterek, “kuşatmanın kaldırılması, insani yardımların ulaştırılması, sivillere yönelik bombardımanın durması ve hapishanelerdeki kadın ve çocukların serbest bırakılması” talebini yineledi. Muhalefet, bu taleplerin BM’nin 2254 nolu kararının bir parçası olduğunu belirterek, müzakere edilemeyeceğini belirtmiş ve o yüzden de De Mistura ile otelde görüşmüştü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr