Kent merkezindeki Bitlis Caddesi'nde kurduğu atölyede bakırdan tepsi, kahve fincanları, ibrik gibi işlenmiş hediyelik eşyalar yapan ve satan Cevat Aktaş, yaptığı ürünlerin sadece hediyelik ve süs eşyası olarak ilgi gördüğünü bildirdi. Eskiden evlerin mutfaklarında bakır tabak, tencerelerin kullanıldığını hatırlatan Aktaş, günümüzde ise bakır tencerelerin yerini çelik tencerelere, bakır tabakların ise porselen tabağa bıraktığını belirtti. Ailesinin geçimini bakır işlemeciliği yaparak sağladığına işaret eden Aktaş, şunları söyledi:

"Muş'un son bakırcısı benim. Bakır eşyalar eskisi gibi ilgi görmüyor. Hediyelik veya süs eşyası olarak satılıyor. Erzurum'da 18 yıl bakırcılık yaptıktan sonra Muş'a geldim. Hediyelik ve süs eşyalarının satışı ağır gidiyor. Bunun üzerine özel siparişleri yerine getiriyorum. Başta tepsi, kahve fincanları, ibrik gibi işlenmiş süs eşyalarının imalatını yapıyorum. Bunun yanında köylülere soba, beşik, kazma ve balta gibi malzemeler üretiyorum."

Dükkan komşusu İsrafil Çetinkaya, bakırcı Cevat Aktaş'ın Muş’ta bakırcılık yapan tek usta olduğunu kaybolmaya yüz tutan meslekleri icra eden ustaların desteklenmesi gerektiğini belirtti. Esnaf Çetinkaya, "Cevat usta son usta. O da bu mesleği bırakırsa Muş’ta bakırcılık tarihe karışmış olacak" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr