Irak’ta Başbakan Haydar İbadi’nin yolsuzluklara karşı reform sözlerini hayata geçirememesi üzerine taraftarlarını sokağa döken radikal Şii lider Mukteda Sadr, şimdi de tek kişilik oturma eylemine başladı.

Hükümete reformlar için tanıdığı 45 günlük mühletin dolması üzerine Sadr, başkent Bağdat’ta hükümet ve elçilik binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye girerek eylemine başladı.

Sıkı şekilde korunan Yeşil Bölge’ye girmeden önce destekçilerine seslenen Sadr, “Siz eylemlerinize Yeşil Bölge’nin kapılarında devam edin. Ben oraya tek başıma gireceğim ve oturma eylemi yapacağım. Halkın temsilcisi benim ve eylemi ben yapacağım” dedi.

Çadır kuruldu

Geçen yıl başlattıkları siyasi reform projesinin başarıya ulaşması için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Sadr, destekçilerini şiddete başvurmamaları konusunda uyararak “Güvenlik güçlerine zarar veren bizzat bana zarar vermiş olur” dedi.

Daha sonra Irak Başbakanlığı Genel Sekreterliği kapısından Yeşil Bölge’ye giren Sadr’a, güvenlik görevlileri engel olmak bir yana yardımcı oldu. Yardımcıları da Şii lideri yağmurdan korumak için bir çadır kurdu. Bir haftadır Yeşil Bölge dışında kamp kuran destekçileri ise, gece boyunca tel örgülerin arkasındaki bekleyişlerini sürdürdü.

Başbakanla görüştü

Sadr eylemine başladıktan sonra Başbakan İbadi ile bir araya geldi. Ancak görüşmenin içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Şii lider, siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurulması için 12 Şubat’ta İbadi’ye çağrı yapmış ve 45 gün süre tanıdığını duyurmuştu.

ABD işgaline karşı savaşmış Mehdi Ordusu adlı milisleriyle tanınan ve İran’dan destek alan Sadr, Saddam döneminde öldürülen ünlü bir ayetullahın oğlu. Kendisine bağlı Ahrar bloğunun 34 milletvekili, 3 bakanı var. Ancak yolsuzluğa bulaşan bu siyasilerin kendisini temsil etmediğini söylüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr