YSK'nin mühürsüz oyları geçerli saydığı skandal kararın ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay "Evet" oylarının çalınmış olabileceğini iddia etti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AKP Genel Merkezi'nde BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici’ye verdiği röportajda referandum sonuçlarını değerlendirdi. “İlk başladığımız zaman, anketler yüzde 40'ın biraz altında 'Evet' oylarını gösteriyordu” diyen Yasin Aktay, oy kaybı yaşamadıklarını da ifade ederek, firenin daha çok MHP’den olduğunu öne sürdü. AKP’nin içinde FETÖ’cü olup olmadığı konusundaki soruya “Olabilir” diyen Yasin Aktay, AGİT raporunda yeni bir çözüm sürecinin başlayıp başlamayacağı konusundaki birçok soruya da yanıt verdi.

Yasin Aktay’ın BBC Türkçe’ye verdiği röportajın ilgili bölümleri şöyle:

'EVET OYLARI DAHA YÜKSEK ÇIKMALIYDI'

  Aktay, "Yüzde 49 oy veren yurttaşların oylarını çalınmış olabileceğine dair kaygıları orada duruyor. Bu kaygıları giderecek adımlar atılır mı?" sorusuna, şöyle cevap verdi:

"Açıkçası benim de bir kaygım var ve hakikaten, çok ciddi, samimi söylüyorum, şu anda benim oyumun da çalınmış olabileceğini düşünüyorum. 'Evet' oyları daha yüksek çıkmalıydı. 'Evet'i savunmuş birisi olarak 'evet' oylarının benim düşündüğüm, hesapladığım kadar olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen evet oyları sandık başlarında çalındı. İnsanların kanaatkar olmaları ve sonucu kabullenmeleri lazım."

'TEK ADAM KLİŞESİ ÇOK FAZLA TUTUYORDU'

 "AKP seçmenlerinin bir bölümünün 'Hayır' vermesinin nedeni sizce nedir?" sorusuna, Aktay, "Bir defa bu bu tek adam klişesi çok fazla tutuyordu. Biz de buna karşı sadece savunma konumunda kalıyorduk. Biz toplumda onunla boğuştuk, onunla mücadele etmeye çalıştık. Bunun, büyük şehirlerde daha da fazla etkili olduğu anlaşılıyor. Ama buna rağmen büyük şehirlerde bir seçim olsa yine yüzde 48,5, yüzde 49 oranında bir oyumuzu muhafaza ettiğimizi görüyoruz. O açıdan da bizi çok daha endişelendiren bir netice değil" dedi.

'AGİT TEMSİLCİLERİ PKK'CI VE FANATİK HAYIRCI'

  AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) heyeti üyelerinin 'PKK destekçisi' ve 'Hayırcı' olduğunu öne süren Aktay sözlerini şöyle sürdürdü:

"AGİT temsilcileri zaten PKK'cı, zaten fanatik hayırcıydılar. Bunlar sahada militan gibi çalıştılar. Militan gibi çalışan adam, gelmiş rapor tutmuş diyor ki, hile var. AGİT gözlemcisi olarak gelmiş milletvekilinin PKK paçavraları altında verdikleri pozları da gördük, parlamentolarındaki mücadeleyi de gördük. Bal gibi PKK'nın Avrupa'daki temsilcileri gibi davranan insanlar bunlar. Bunlardan herhangi bir şey olur mu?"

Seçimlerin yenilenmesi talebi için, "Çocuk oyuncağı mı bu? Ülkenin istikrarı ciddi bir tehdit, risk altına giriyor" diyen Aktay, çözüm süreci hakkında ise, şu an için yeni bir çözüm sürecinin söz konusu olmadığını, bu aşamadaki çözümün 'terörle mücadele olduğunu' belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr