İzmir siyasetinin göbeğini kesen isim olarak bilinen Yüksel’in il genel meclisi, belediye meclis üyeliği, milletvekilliği, Parti Meclisi Üyeliği ve Genel Başkan yardımcılığı görevlerinden sonra yeniden yıllar önce iki dönem yaptığı il başkanlığı koltuğuna oturması da İzmir Belediye Başkanlığı için mevzi tutma stratejine bağlanmıştı.

Ama dün Yüksel aniden istifa ederek herkesi şaşırttı. CHP Genel Merkezi ile Yüksel- Kocaoğlu ittifakının arası bir süreden beri iyi gitmiyordu. Son yerel seçimlerde genel merkezin belirlediği ilçe belediye başkan adaylarına karşı çıkan Yüksel ve Kocaoğlu genel merkeze “ya bizim adaylarımızla seçime gideriz ya da biz yokuz” mesajını iletince genel merkez geri adım atarak onların istediği adayları göstermek zorunda kalmıştı.

Ama seçim sonucu bir önceki seçime göre hezimetti. Çünkü CHP İzmir’de tam sekiz belediye başkanı kaptırmıştı AKP’ye. Bu yenilginin faturası doğal olarak Yüksel ve siyasetteki yol arkadaşı Aziz Kocaoğlu’na kesildi. Genel Merkez açıktan olmasa da Yüksel ve Kocaoğlu’nu suçluyor, Yüksel ve Kocaoğlu da İzmir’de örgüte “Kılıçdaroğlu ile parti yürümüyor” mesajlarını veriyordu. İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’in bu süreçte parti içi muhalefetle ilişkiye geçmiş, Muharrem İnce ile yakınlaşmıştı. Geçen günlerde olağanüstü kurultay toplanması için Yüksel’in kurultay delegeleri ile bazı belediye başkanlarına ricada bulunduğu bilgisi genel merkezin kulağına gidince köprüler atıldı..

İzmir il yönetiminde de Yüksel’in bu tavrı yönetimde çatlaklar oluşuyordu. Bu gelişmeleri yakından izleyen ve Yüksel’in parti içi muhalefetle yakınlaşmasını bilen CHP Genel Merkezi de, epey bir süredir İl Başkanı Yüksel’i by-pass ederek parti ile ilgili organizasyonları ve toplantıları belediye başkanları üzerinden yürütüyordu. Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e geliş gidişlerinde de il başkanı değil belediye başkanları ile temas ediliyordu. Son olarak geçen hafta sonu yapılan Gündoğdu Mitingi’nin zayıf geçtiği ve bundan da Yüksel’in sorumlu tutulduğu söylentileri ile bugün Seferihisar ilçesinde “Yaratıcı Yazarlık Okulu”nun açılışına katılmak üzere Kılıçdaroğlu’nun İzmir’e geliş bilgisi de Yüksel’e iletilmeyerek direkt belediyelere bildiriliyordu.

Kocaoğlu’nun tavrı

Bütün bu gelişmeler üzerine Yüksel de Çanakkale’de düzenlenen Anafartalar Zaferi Törenlerine Türkiye’deki tüm il başkanları çağrılı olmasına rağmen gitmeyip yerine İl Başkan Yardımcısı Asuman Ali Güven’i göndermesi kavganın habercisi gibiydi. Alaattin Yüksel, aslında 9 Ağustos’ta istifa kararı aldığını ve genel merkezle aralarında uyum sorunu olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Telefonları sürekli meşgul olan ve sonrasında kapatan Yüksel’in önümüzdeki günlerde istifasına ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapması bekleniyor. Bu arada CHP’nin İzmir siyasetinde birlikte hareket ettiği Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr